Wandelen. Het was nooit een woord waar ik heel opgewonden van raakte. Maar sinds de Corona crisis heb ook ik ontdekt dat een lange wandeling door de stad met af en toe een hete koffie goed doet. Vol energie en inspiratie kom ik weer thuis. Ook mijn zakken zitten vol: takjes, blaadjes en takjes.
Iemand die altijd al haar liefde voor wandelen en het buiten zijn deelt is Rianne van de Kamp. Rianne werkt onder de naam ‘Kleine dingen‘, maakt prachtig fijne tekeningen die ze combineert met bijzondere uitspraken. Haar werken zetten mij even stil en laten me om me heen kijken. Rianne neemt ons mee naar buiten, (de natuur in) met haar werk, op haar inspireerde instagram account én letterlijk tijdens haar workshops. Deze workshops staan nu natuurlijk even in de pauze stand. Maar de liefde voor de natuur om je heen blijft ze delen. Dat is voor mij -Claudi- een heel fijne en inspirerende stimulans. Dus we willen je graag voorstellen aan Rianne van der Kamp.
Kan je iets over de naam ‘Kleine dingen’ vertellen?
Jazeker wil ik daar wat meer over vertellen. Ik werk vanuit mijn tekenstudio in Drenthe. Hier stap ik zo de deur uit opzoek naar inspiratie en die vind ik buiten in de natuur. Ik kan me eindeloos verwonderen over de kleur van mos, de prachtige kleur van bloemen en veren en de bijzondere vormen van bladeren en takken. Die verwondering heb ik altijd al gehad. Ik heb veel verschillende stappen gezet en wegen ingeslagen in mijn opleiding en carrière. Mijn liefde voor beeld, teksten, handgemaakt en bovenal de natuur resulteerde in verschillende creatieve uitingen zoals grafiek en fotografie. Alles wat ik deed vatte ik samen onder de naam ‘Kleine dingen‘. De naam waar ik nu nog steeds onder werk en volledig past bij wat ik doe.
Hoe kwam de stap naar illustrator?
Ik zag mijzelf niet als illustrator, ik deed vooral veel met fotografie. De tekeningen gebruikte ik als een soort voorstudie. Deze tekeningetjes werden later illustraties die ik verkocht als kaarten, waarin, zonder voorbedacht plan, vooral planten, bloemen en natuur de hoofdrol speelden. Uiteindelijk groeide dit uit tot een kaartencollectie die in verschillende winkels in Nederland te koop zijn en werk ik ook in opdracht aan illustraties en ontwerpen. Later pas ontdekte ik dat juist met illustraties op kaarten ik die inspiratie al overbracht. Mensen kunnen echt ontroerd raken door mijn illustraties, dat had ik nooit kunnen denken!
Met welk materiaal werk je graag?
Ik begon mijn serie kaarten met een monoprint experiment. Zelf werkte ik voor mijn academie tekeningetjes vooral met inkt en ecoline. Lekker snel en los, om zo mijn foto ideeën vast te leggen. Maar mijn allereerste illustratie (en nog steeds een van de hardlopende kaarten) is een monopint van schermbloemen en handgeschreven tekst in inkt. Deze printte ik voor mijzelf af als kaart en stuurde ik op voor verjaardagen en als felicitatiekaart. Al gauw kreeg ik de vraag of anderen de kaart konden kopen. Zo is het balletje gaan rollen. Later ben ik ook met gouache en aquarelverf gaan werken. Altijd in combinatie met oostindische inkt en kroontjespen. Werken met inkt vind ik prettig, het is strak, maar blijft grillig en soms onvoorspelbaar. Hierdoor kan een illustratie anders uitpakken dan je van te voren had gedacht en dat levert vaak ontzettend mooie experimenten op. Ik werk het liefst alleen maar analoog. Echt de kwast vasthouden en met echte materialen aan het werk geeft mij enorm veel energie. Ik probeer zo min mogelijk de computer te gebruiken in mijn werk.
Mijn tweede serie kaarten met dieren maakte ik in combinatie met fineliner en fotografie. Ik miste mijn ‘oude’ achtergrond en het op pad gaan met de camera en ben foto’s als collagevorm gaan gebruiken als achtergrond van mijn zwarte pentekeningen.
Tijdens de Corona crisis zijn er waarschijnlijk geen workshops en cursussen, maar kan je iets vertellen over je intentie met de workshops en je nieuwe plannen?
Wanneer ik een workshop of cursus geef gaat het mij om de hele ervaring. Illustreren is voor mij vooral goed leren kijken en bijzonderheden die opvallen in wat je dagelijks ziet proberen over te brengen op papier. Ik begin mijn workshops dan ook altijd met een wildplukwandeling. Vlak achter ons huis begint de hei en het bos. Een plek om ontzettend veel voorbeelden en inspiratie op te doen voor een illustratie. De wandeling is ook een moment om te vertragen en los te komen van je dagelijkse dingen. Een soort onderdompeling in een nieuwe wereld. Al tijdens de wandeling begint steeds meer op te vallen aan kleuren, vormen en structuren. Na terugkomst leggen we alle vondsten op tafel, altijd een klein feestje. Ik heb de workshop in elk seizoen gegeven en zelfs in januari vind je de mooiste bloemen en kleuren. Dingen waar je anders zo voorbij aan zijn gelopen! Het moeilijkste moment is een keuze maken in wat je wilt illustreren. Ik werk bewust niet met een standaard voorbeeld of met een stappenplan voor materiaal. Je maakt echt jouw illustratie passend bij hoe jij werkt. Ook de keuze die je maakt hoort hierbij. Wanneer je niet houd van priegelen, ga ik je ook niet ‘dwingen’ in het maken van gedetailleerde fijne pentekeningen, ook al werk ik zelf daar wel graag mee. Dan is kiezen voor kleuren, grote vormen fijner en dus ook een andere manier van opzetten van je illustratie en uitwerken fijner.
Helaas gaat mijn manier van werken gaat niet samen met 1,5 meter afstand houden. Ook mijn studio is te klein om veilige afstand te houden. Maar ik kijk er naar uit mensen weer mee naar buiten te nemen en samen geïnspireerd te raken door de natuur. Ondertussen kunnen mensen wel aan de slag met mijn Veldgids of één van de natuur illustraties sets.
Veldgids? Dat klinkt goed. Maar wat voor een boekje is het?
De Veldgids was eigenlijk ontstaan als idee om na de workshops of cursussen een kleine samenvatting mee te geven op papier van wat we hadden gedaan en geleerd. Gaandeweg kwam er steeds meer informatie bij en zaken die ik ook graag wilde delen dat het bijna een compleet boek aan het worden is. In de gids vertel ik meer over het wildplukken en waar op te letten, de materialen waarmee ik werk en de opbouw van een illustratie werk ik hierin uit. Ik leg verschillende materialen uit en deel mijn tips voor het maken van een illustratie. Ik zie het nu als een soort pocketboekje die je altijd bij je kan hebben als je op pad bent als naslagwerk. Kijk maar eens op mijn website, daar vind je veel meer informatie over het boekje.
De gum van Rianne van der Kamp
Foto’s en illustraties: Rianne van der Kamp
Nog meer kleine dingen
Rianne’s favoriete illustratoren
Maartje van den Noort
Krin Rinsema
Anja Mulder
Paulien Oltheten
Jannie Regnerus
Ninamaakt