In gesprek met Kim Welling

Wij worden altijd zo vrolijk van het frisse werk van Kim Welling*. Heldere lijnen, lekkere kleuren, en nooit ‘teveel’. Vooral bekend zijn natuurlijk de Comfort Boxes die zij op Etsy verkoopt onder de naam Kim’s Little Monsters. Naast het runnen van een Etsy-shop, is zij sinds vorig jaar Hoofd Media en Fotografie bij het Utrechts Centrum voor de Kunsten en bedenkt (en geeft) ze daar superleuke lesprogramma’s! Hoe is het zo gekomen? En tips voor wie z’n Etsy Shop een boost wil geven.

*NB Het ‘illustratieleven’ is voortdurend in verandering. Sinds het verschijnen van dit artikel is het Utrechts Centrum voor de Kunsten vanwege bezuinigingen helaas gesloten. Kim Welling heeft inmiddels een hele fijne nieuwe baan gevonden in Zeist, waar zij haar creativiteit inzet om kinderen te inspireren op het gebied van digitale media. Haar succesvolle webshop (met comfortboxes) is gesloten omdat dit niet meer te combineren viel met deze werkzaamheden en een gezin. Kim deelt op haar Instagram account leuke kunstles ideeën voor kinderen en toffe DIY projecten. Creatief zijn betekent ook flexibel kunnen zijn, en zien waar je mogelijkheden liggen. Kim en haar carrièreverloop blijven ons daarom inspireren!

Over het begin van haar creatieve carrière
Eigenlijk ben ik via een omweg bij illustratie terecht gekomen (en weer verder gereisd maar daarover later meer). Die weg startte toen ik 10 jaar was en zeker wist dat ik naar de kunstacademie wilde. Toentertijd was ik er van overtuigd dat je daar leerde om ‘als een echte kunstenaar’ met olieverf boeketten met bloemen te schilderen. Wat ik dan ook veelvuldig thuis oefende (ik kreeg voor mijn verjaardag olieverf). Rond mijn twaalfde verschoof mijn interesse naar kleding maken en vormde zich gaandeweg het plan om modevormgeving te gaan studeren. Op mijn 17e werd ik aan genomen op ArtEz in Arnhem.
Maar, na mijn afstuderen in 2001 kwam ik er in mijn werk al snel achter dat ik labeltjes en prints ontwerpen, het artwork, eigenlijk veel leuker vond. Omdat ik serieuze RSI kreeg van alleen maar achter de computer technische tekeningen van kledingstukken maken besloot ik dat het tijd was voor een switch en ging illustratie te gaan studeren op de HKU.

Over zzp en het beginnen met lesgeven
Vanaf 2007 ging ik aan de slag als zzp’er. In het begin nam ik alle klussen aan, later werd ik wat kritischer; past het bij mijn stijl, vind ik het een leuke opdracht, vult het mijn portfolio goed aan? Daarnaast werkte ik ook als docent beeldende kunst voor het Utrechts centrum voor de Kunsten. Dit was een leuke afwisseling tussen alleen op mijn studio werken en lesgeven aan kinderen. Bij het UCK was er veel ruimte voor het ontwikkelen van nieuwe cursussen. Omdat ik altijd plannen en ideeen heb volgde er dan ook snel een eigen illustratie cursus, die later een vervolg zou krijgen met een analoog en digitale illu-combi. Wat ik erg leuk vind is dat ik in mijn lessen een aantal cursisten een stukje op weg heb kunnen helpen die nu zelf succesvol illustratoren zijn. Zoals Ellen Vesters van Immer Urlaub en Cebine Nieuwenhuize, die het prachtige Nachtboek maakte.

Over waar een goeie Etsy shop toe kan leiden
Naast illustratie werk en lesgeven ontdekte ik in 2010 Etsy. Ik maakte kleine comfort boxes (in eerste instantie om mezelf op te beuren na een niet zo fijne break up met een vriendje) en starte met ze te verkopen in een eigen Etsy shop – Kim’s Little Monsters. Deze kleine panorama doosje inspireerden me trouwens later weer om super grote varianten te maken voor de Woonbeurs. Als heel snel werden ze opgepikt door tijdschriften en website en verstuurde ik ze over de hele wereld. Begin 2017 werd ik als ’succesful shopowner’ (zoals ze het noemden) door Etsy gevraagd als coach voor nieuwe shop eigenaren tijdens de Etsy Resolution 2017 maand.

Over haar nieuwe baan, en af en toe een mooie illustratieopdracht
Met deze ervaring op zak merkte ik gaandeweg 2017 dat ik eigenlijk toe was aan een nieuwe stap. Meer adviserende, organisatorische dingen doen misschien. Op dat moment kwam ik een vacature tegen bij het UCK voor Hoofd van de disciplines Media en Fotografie, de afdeling waar ik zelf jarenlang als docent illustratie werkzaam was geweest. En lucky me… ik kreeg de baan! Nu organiseer ik drie dagen per week het cursus en workshop programma, mag ik meedenken over evenementen en stuur ik docenten aan. Daarnaast run inkom steeds mijn Etsy shop, geef ik af en toe nog les en heel soms, als er iets supermoois voorbij komt, doe ik een illustratie opdracht.

Oh ja, ondertussen ben ik getrouwd en heb ik twee kindjes gekregen, en dat… is nog best een uitdaging met alle dingen die ik wil doen en alle ideeen die ik nog heb!

Tips voor jouw Etsy shop
Allereerst is het heel belangrijk dat je goed productfoto’s maakt. Helder, duidelijk en fris. Ook het aantal producten in je shop is belangrijk, als je start zou ik voor minimaal 10 items zorgen, liever nog wat meer.
Daarnaast wil je natuurlijk dat je shop opvalt. Dit kan door een goed logo, huisstijl, banner, enz. maar een pakkende naam doet ook veel. Zorg dat je een naam kiest die mensen makkelijk kunnen onthouden, ook als ze een ander taal spreken (bij voorkeur een naam in het engels). Ook is het belangrijk om je producten te showen op sociale media. Instagram werkt voor mij heel goed maar kies vooral een platform wat bij jou past. In het begin was ik ook actief op de forums van Etsy, dan leer je andere shopeigenaren kennen, krijg je tips en kun je vragen stellen.
Bedenk bij alles wat je doet dat klanten vaak niet zozeer je product kopen maar een ‘sfeer’ of ‘beleving’. Als mensen wat jij doet en maakt mooi vinden en jou leuk vinden zijn ze sneller geneigd je product te kopen. Je bouwt dus eigenlijk een wereldje om je product heen. Iemand die dit heel goed doet is Arounna van Bookhou.


De gum van Kim Welling

Til je Etsy shop naar een hoger niveau
om nieuwe shopeigenaren te helpen heb ik in samenwerking met Etsy een aantal fijne cursussen en workshops ontworpen. Zoals productfotografie, instagram en huisstijl ontwerp.Je vindt ze hier: Huisstijldesign, dagworkshop instagram, dagworkshop productfotografie, of een cursus productfotografie. Als je een Etsy shop hebt krijg je 10% korting, maar de workshops en cursussen zijn toegankelijk voor iedereen!

Lekker schetsen deze zomer
Tot slot nog een hele leuke tip. Deze zomer kun je een week lang in je schetsboek verdwijnen op het UCK, onder begeleiding van Kim en haar collega Doeke van Nuil. Lees er meer over in deze blogpost.

Foto’s: Kim Welling

Shop the story
Nog meer Kim

Kim’s favoriete illustratoren
Nigel Peake
Sue Doeksen
Olaf Hajek

Wil je Kim blijven volgen? Goed idee!
Instagram
Website
UCK

Dit artikel bevat affiliate links

Steun jij ons al?

Wij zijn heel blij met onze gumclub en de artikelen die we voor jullie kunnen maken en schrijven. Dankzij jullie houden we de site in de lucht en blijven we hier alles voor jouw illustratie inspiratie delen.

Doneer vrijblijvend een bedrag dat jij de Gumclub gunt en we gummen nog lang en gelukkig verder.

Natuurlijk, ik steun jullie graag!