Gastcurator No.2: TOFFE MARJOLEIN

De Gumclub loves gastcuratoren! Daarom nodigen we zo vaak mogelijk iemand uit om ons (en jullie!) te vertellen wat hij of zij echt helemaal geweldig en inspirerend vindt. Onze gastcuratoren hoeven trouwens geen illustrator te zijn, als ze maar een geweldige goede smaak hebben, op de hoogte zijn van alles wat mooi is en zelf fantastisch werk maken. Marjolein Rombout, eigenaar van de Toffe Toko, is onze tweede gastcurator. Zij stelt zich deze keer aan jullie voor..

Marjolein is geboren in Meppel (1978), opgeleid als uitgever, werkzaam als eindredacteur TV en oprichter/curator van de Toffe Toko.

Hoe is de Toffe Toko ontstaan?
Eigenlijk vanuit een persoonlijk gemis. Ik kon geen plek vinden waar allerlei tof werk te zien en te koop is en waar je zo naar binnen durft te lopen. Ik wil zoveel mogelijk mensen laten zien dat er in Nederland prachtig werk wordt gemaakt: keramiek, illustraties, handgemaakte prints en uniek werk. Daarom zet ik alles in wat ik kan doen om dit te promoten. Voor mij is het van belang om dat zowel makers als liefhebbers zich vrij voelen om elkaar te ontmoeten en in gesprek te gaan. Om te laten zien wie en welk idee er achter het werk verborgen zit en om inzichtelijk te maken wat het bij de koper teweeg brengt. Ik heb een enorme voorliefde voor handgemaakt werk, oude ambachten en technieken en ben wars van massa-productie. Daarom vind je bij de Toffe Toko vooral limited editions en uniek werk.


Een mintgroene caravan, pop-ups en plannen
Van een pop-up galerie en verkoop uit een vintage caravan ben ik nu aan het doorgroeien qua continuïteit via een online shop. Daarnaast zit ik altijd boordevol plannen voor exposities en andere concepten. De eerste Studio Visit staat gepland (op 30 juni) waarbij je samen met mij op atelierbezoek gaat bij een aangesloten maker. En er worden binnenkort nog meer plannen gerealiseerd….
Mijn droom? Ik zou heel graag een pand inrichten met zowel een galerie/winkel, koffiebarretje, werkplaats/cursusruimte en een artist in residence plek voor Nederlandse kunstenaars die hier werk kunnen maken en vervolgens kunnen exposeren. Wie weet er nog een pand in Amsterdam?

Waar let Marjolein op, als curator?
Als curator voor de Toffe Toko (en nu dus ook als onze gastcurator) heeft Marjolein een neus voor werk en makers met ‘een smoel’. Wat is dat precies? Eigenheid, fris en speels zijn voor mij key, de belangrijkste sleutelwoorden als het gaat om stijl en werk.
Aandacht, passie en humor dat is wat ik zoek bij makers en ook deel met geïnteresseerden. Verhalen zijn er om verteld te worden en daarom zal ik altijd doorvragen en nieuwsgierig zijn naar het verhaal van de maker en dit ook weer overbrengen op de liefhebber. Door zo toegankelijk mogelijk te zijn, wil ik laten zien dat kunst en design niet moeilijk hoeven te zijn. Of ze me nu online of in real life kennen, ik neem ze mee in ons verhaal – dat van de makers en mij.

Keramiek van Piece of Clay

Meer tofs?
De eerste Studio Visit die gepland staat op 30 juni, zal zijn bij printmaker Michael van Kekem in zijn atelier in Rotterdam. Kaartjes kun je kopen in de tic tail shop van de Toffe Toko.
Volg de Toffe Toko ook op Instagram.

Foto’s: Marjolein Rombout

Steun jij ons al?

Wij zijn heel blij met onze gumclub en de artikelen die we voor jullie kunnen maken en schrijven. Dankzij jullie houden we de site in de lucht en blijven we hier alles voor jouw illustratie inspiratie delen.

Doneer vrijblijvend een bedrag dat jij de Gumclub gunt en we gummen nog lang en gelukkig verder.

Natuurlijk, ik steun jullie graag!