De droom van een kinderboek

Net als velen van ons droomt ook Maria Klaassen-Tarnow van het maken van een geïllustreerd kinderboek of prentenboek. Op Instagram kun je haar werk kennen onder haar alias Cora Cocolora, waar haar lieve en fantasievolle dieren beeldende verhalen vertellen. Maria was nieuwsgierig of haar werk geschikt was, en ging naar de studiedagen van Clavis, waar ook gelegenheid was om haar portfolio te laten zien. Ze kreeg een supergoed advies! Hieronder lees je haar verslag.

Komt dit je bekend voor: Je staat in een boekenwinkel in de sectie met kinderboeken, waar stoere piraten, aandoenlijke monsters, eenhorens en kleine helden je vanaf de kleurrijke covers toelachen en ineens voel je je springlevend en helemaal in jouw wereld. En daar is het (weer) … de wens om zelf een kinderboek te illustreren. Misschien zelfs een boek dat je zelf hebt geschreven? Maar tegelijk komen ook twijfels op, want waar moet je beginnen, waarop moet je letten en waarmee moet je rekening houden? En hoe krijg je jouw portfolio onder de aandacht?

Als je net als ik antwoorden op deze vragen zoekt en een beter beeld wilt krijgen van de kinderboekenwereld en je rol als illustrator/auteur dan zijn de studiedagen van de kinderboekenuitgeverij Clavis precies wat je zoekt. De studiedagen vinden plaats in het kader van de Key Colour Competion, een tweejaarlijkse wedstrijd voor het beste kinderboek die ook door Clavis georganiseerd wordt. Tijdens de twee studiedagen – het is ook mogelijk om enkel op één dag aanwezig te zijn – volg je inspirerende workshops die door illustratoren, kinderboekenauteurs of vakmensen van de uitgeverij zelf worden gegeven.

Dit jaar werden de workshops en lezingen verzorgd door o.a. illustrator en prentenboekenauteur Mark Janssen, die mij met zijn open en eerlijk verhaal over zijn loopbaan, persoonlijke ervaringen en zelfs zijn eigen twijfels bijzonder geraakt heeft. Voor mij een indrukwekkende ervaring, dat ook hele succesvolle illustratoren zoals hij weleens met vergelijkbare vraagstukken en twijfels zitten! Naast het verkrijgen van omvangrijke informatie over alle Ins & Outs van de kinderboekenwereld heb je tijdens de studiedagen de kans om vragen te stellen en een kijkje achter de schermen te nemen. Let op: De sfeer in de mooie uitgeverij, die in een oud klooster is gevestigd en waar je omringd bent van een immense hoeveelheid aan mooie kinder- en prenten boeken, werkt erg verslavend! Ik had wel de hele winkel mee naar huis willen nemen!

Ik heb tijdens de studiedagen zelf tot het laatste moment zenuwachtig en twijfelend in een hoek van de kamer de kat uit de boom gekeken voordat ik mijn portfolio heb laten zien, maar uiteindelijk ben ik blij dat ik uit mijn slakkenhuis durfde te kruipen en het wel heb gedaan, want het heeft mij heel veel opgeleverd.

Aan het einde van beide studiedagen bestaat de mogelijkheid om je portfolio aan een deskundige medewerker van de uitgeverij te tonen om feedback te ontvangen. Een spannende maar zeker waardevolle ervaring! Want uiteindelijk draait het om de vraag: Is dit iets voor mij?

Met name de uitspraak dat mijn recente werk perfect geschikt zou zijn voor producten voor kinderen heeft een grote glimlach op mijn gezicht getoverd, want diep van binnen is dat misschien wel wat ik het meest ambieer, eigen producten maken voor kinderen en alle mensen, die het kind in zich weten te bewaren.

Ik heb tijdens de studiedagen zelf tot het laatste moment zenuwachtig en twijfelend in een hoek van de kamer de kat uit de boom gekeken voordat ik mijn portfolio heb laten zien, maar uiteindelijk ben ik blij dat ik uit mijn slakkenhuis durfde te kruipen en het wel heb gedaan, want het heeft mij heel veel opgeleverd. Als nieuweling op het gebied van illustratie heb ik het laatste jaar geprobeerd uit te zoeken welke weg voor mij persoonlijk de beste is en welke kant ik met mijn illustraties uiteindelijk op wil. Wil ik editorials maken, kinderboeken illustreren of misschien eigen producten ontwerpen? De studiedagen en het bespreken van mijn werk met een professional van de uitgeverij hebben mij geholpen hier meer duidelijkheid over te vinden. Ondanks dat ik me onder andere vanwege het feit dat ik geen opgeleide illustrator ben vrij onzeker voelde tussen de hoeveelheid mensen die al jaren in het vak werken en het portfoliogesprek nogal confronterend vond, ben ik heel erg blij dat ik het gedaan heb. Want uiteindelijk kreeg ik heel erg positieve feedback. Met name de uitspraak dat mijn recente werk perfect geschikt zou zijn voor producten voor kinderen heeft een grote glimlach op mijn gezicht getoverd, want diep van binnen is dat misschien wel wat ik het meest ambieer, eigen producten maken voor kinderen en alle mensen, die het kind in zich weten te bewaren. En dat wil niet zeggen dat er niet ooit nog een eigen prentenboek zal komen 🙂

Wie niet wil wachten totdat de volgende studiedagen georganiseerd worden (datum nog niet bekend, voor meer info, kijk op de contactpagina van Clavis), maar wel graag zijn of haar portfolio zou willen bespreken heeft de mogelijkheid om dit tijdens de Open Illustratorendagen van Clavis te doen. Deze open dagen worden twee keer in het jaar in Amsterdam en in Hasselt, waar het hoofdkantoor zit, aangeboden. Illustratoren kunnen op deze dagen zonder afspraak tussen 10.00 uur (in Amsterdam 11.00 uur) en 17.00 uur hun werk laten zien en krijgen naast feedback ook nuttige tips van de uitgevers. Voor sommigen klinkt dit in eerste instantie misschien vrij confronterend, iets wat menig introverte creatieveling graag ontwijkt, maar waar en wanneer heb je anders deze unieke kans op waardevolle en directe feedback van een uitgever zelf! Dus als je overweegt om kinderboeken te illustreren en graag feedback op jouw werk wilt, durf! Grijp je kans! En wie weet, misschien is dit wel het begin van iets heel moois!

Tekst en illustraties door Maria Klaassen-Tarnow aka Cora Cocolora

Dankje voor je inspirerende verhaal Maria. Wij hopen op veel mooie kinderproducten van jou, en op een dag: een prentenboek! En sowieso volgen we je met veel plezier op instagram.

Steun jij ons al?

Wij zijn heel blij met onze gumclub en de artikelen die we voor jullie kunnen maken en schrijven. Dankzij jullie houden we de site in de lucht en blijven we hier alles voor jouw illustratie inspiratie delen.

Doneer vrijblijvend een bedrag dat jij de Gumclub gunt en we gummen nog lang en gelukkig verder.

Natuurlijk, ik steun jullie graag!