in gesprek met Tommy A, één van de makers van Brul!

Brul!

Ik verheug me op deze zomer. Brul! komt. Een nieuw stripblad. Als je de omslag van het nulnummer ziet heb je toch al zin in je hangmat en dit blad? Om de eerste vier nummers van Brul! te maken zijn Jeroen Funke en Tommy A een crowdfundungsactie gestart. Blijkbaar missen meer mensen een stripblad dat gemaakt is ‘zonder educatief doel of doelgroepenonderzoek’ want de actie is grandioos geslaagd.
In casa Kessels lag het nul-nummer van Brul! eind mei al op de deurmat. Nou ja, raakte de deurmat eventjes want het blad werd meteen opgepakt door de jongste zoon en met een grote glimlach en wat gegrinnik gelezen. Ik werd nieuwsgierig naar de makers van het blad en gelukkig had Tommy A tijd om mijn vragen te beantwoorden.

brul1e3

brul-cover2

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om Brul! te maken?
Als tekenaars van de kinderstrips Prins Kat en Victor & Vishnu vonden wij het altijd zo jammer dat er helemaal geen striptijdschrift meer is voor kinderen om onze en andere leuke strips in te ontdekken. Dus zijn we het zelf maar begonnen. Als kind las ik iedere strip die ik te pakken kon krijgen en in de jaren 80 lagen er heel wat meer strips binnen handbereik. Vooral veel humorstrips, zoals Gilles de Geus, Paling & Ko, Sjors & Sjimmie, Billie Turf, Lucky Luke, Heinz, Donald Duck.
Het was ook een tijd waarin kindervermaak wat wilder mocht zijn. Zo had je op tv programma’s als Purno de Purno, Rembo & Rembo en Theo & Thea. Ook die sfeer willen wij weer introduceren bij kinderen van nu.

Is er een opleiding tot striptekenaar?
Zowel Jeroen als ik zijn naar de academie gegaan. Jeroen heeft illustratie gedaan en moest daar wel met gelijkgestemden een plek voor strips bevechten. Hieruit is het Lamelos-collectief ontstaan. Zelf heb ik Beeldende Kunst aan de Gerrit Rietveld Academie gestudeerd. Daar heb ik geen strips gemaakt. Inmiddels is er in Zwolle een opleiding voor strips aan Artez.

Hoe vind je goede striptekenaars voor Brul?
Het striptekenwereldje in Nederland en Vlaanderen is heel klein. Misschien zijn er een paar honderd stripmakers. Deze groep is hecht en bestaat uit mensen die zelf vooral ontzettend van strips houden. Tekenaars vinden was dus ook geen enkele moeite. Omdat we zelf naast stripmaker ook stripliefhebber zijn en als zodanig altijd op zoek zijn naar nieuwe leuke boeken om te kopen en lezen, komen we gigantisch veel tegen. Zo weten we ook goed welke tekenaars nog een leuk stripfiguur hebben dat geschikt is voor kinderen. Of weten we welke tekenaar misschien niks voor kinderen maakt, maar dat wel goed zou kunnen. Dan sturen we zo iemand een mailtje, leggen uit dat we het best mogelijke kinderstripblad willen maken, sturen wat plaatjes, en vragen of die persoon mee wil doen.
We kunnen nog niemand betalen, ook zelf houden we er niks aan over. Brul! kost alleen maar geld en tijd. We hopen dat als we kwaliteit compromisloos voorop stellen het aanstekelijk genoeg is we beetje bij beetje meer abonnees krijgen.

brul!

En vooral hopen we dat het lukt om via enthousiaste ouders kinderen te bereiken. Want die gunnen we het zo. Als je zelf niet opgroeit met strips, ga je ook niet als volwassene graphic novels lezen van mensen als Chris Ware, Olivier Schrauwen, James Kochalka of Brecht Evens.

Zin in Brul!

Abonnementen zijn 20 euro voor 4 nummers van 40 pagina’s. En abonnees krijgen altijd een klein extraatje dat je in de winkel niet krijgt, zoals een piepklein stripboekje dat jezelf in elkaar kan zetten. In CasaKessels zijn we enthousiast. ‘Geef maar 5 sterren!’, zei de jongste (7 jaar en 256 dagen) en hij wil ook een poppetjesverzameling. Net als Jeroen Funke.

De poster komt uit het blad Brul!
de tekeningen van Prins Kat zijn door Tommy A
Het zwijntje Brul is gemaakt door Jeroen Funke

Shop the story

Steun jij ons al?

Wij zijn heel blij met onze gumclub en de artikelen die we voor jullie kunnen maken en schrijven. Dankzij jullie houden we de site in de lucht en blijven we hier alles voor jouw illustratie inspiratie delen.

Doneer vrijblijvend een bedrag dat jij de Gumclub gunt en we gummen nog lang en gelukkig verder.

Natuurlijk, ik steun jullie graag!