Fijne kerst! Fijne pictoright!

Wil jij ook eigenlijk stiekem wel een kerstpakket, maar zit dat er voor jou niet in, als illustrator? Niet getreurd: Er is Pictoright! Altijd fijn om aan het eind van het jaar nog die extra bonus binnen te halen toch?

We kennen haar allemaal. Het meisje met de zwavelstokjes, dat voor het raam staat te turen, in de koude sneeuw. Verlangend naar binnen kijkend, hoe de mensen daar warm binnen zitten, en vol verwachting… hun kerstpakket openen! Okay, er is teleurstelling, want: vieze olijven, pasteitjes uit blik, en pasteibakjes in de vorm van kerstboompjes. Tja.

Een cadeautje krijgen van de baas is gewoon leuk. Als dank voor al het harde werk van het afgelopen jaar.

Hoewel het kerstpakket in het echt vaak tegenvalt, voelt het toch soms alsof wij illustratoren iets missen. Dat we een beetje het meisje met het zwavelstokjes zijn, dat iets te kort komt. Een cadeautje krijgen van de baas is gewoon leuk. Als dank voor al het harde werk van het afgelopen jaar.

Maar, hohoho, wacht eens even. Wij hebben iets beters dan zo’n suf kerstpakket. Wij hebben: Pictoright! Pictoright richt zich op de visuele auteursrechten binnen Nederland. Het hele jaar door worden jouw illustraties die gepubliceerd zijn in tijdschrijften, boeken of op boekcovers, gekopieerd en geleend. Daar worden rechten over betaald (als het goed is). En Pictoright zorgt hier zo goed mogelijk voor dat dit allemaal netjes gebeurd en bijgehouden wordt.

En er wordt door hun dus geld hierover verzameld. Voor ons! Dit kan soms echt tot hele mooie bedragen oplopen elk jaar. Zonde toch, als je dat mis zou lopen?

Wat moet je doen om hier aanspraak op te maken? Lid worden van Pictoright,(het stukje over ‘collectieve rechten’ is gratis) en vervolgens ieder jaar netjes opgeven hoeveel illustraties je voor welk tijdschrift of boek hebt gemaakt.

Behalve wat wij hier Pictoright -zo maar even- een kerstpakket durven te noemen, zitten ze er mooi wel achter aan dat er goed met visuele auteursrechten wordt omgesprongen. Dus ja, wij zijn gewoon superdankbaar dat ze er zijn!

Kortom: ga naar de website van Pictoright, sluit je aan, en claim die collectieve rechtenvergoeding.

Vrolijk kerstfeest lieve illustratoren!

(oh en goed nieuws: in de lente zijn er ‘narepartities’ – klinkt ook goed toch?)

Beeld: de beelden zijn afkomstig van Pictoright en gemaakt door de befaamde Designpolitie. Zij ontwierpen de toffe huisstijl en logo’s voor Pictoright. Post van Pictoright (echt post, via de brievenbus) is daarom trouwens ook altijd leuk.

Steun jij ons al?

Wij zijn heel blij met onze gumclub en de artikelen die we voor jullie kunnen maken en schrijven. Dankzij jullie houden we de site in de lucht en blijven we hier alles voor jouw illustratie inspiratie delen.

Doneer vrijblijvend een bedrag dat jij de Gumclub gunt en we gummen nog lang en gelukkig verder.

Natuurlijk, ik steun jullie graag!