Claudi: ondersteboven tekenen

Probeer het maar eens: neem een (zwart-wit) portretfoto en plaats deze omgekeerd voor je. Teken wat je ziet zo goed mogelijk na. Besteed er niet te veel tijd aan. Het is maar een oefening, het hoeft niet je meesterwerk je worden. Als je klaar bent, draai je de tekening (en de foto) weer om zodat de tekening ‘goed’ voor je ligt. Verrassend toch?

Deze tekenoefening komt uit Drawing on the right side of the brain. Een interessant, maar ook ietwat stoffig boek van Betty Edwards. Centraal hierin staat het feit dat onze twee hersenhelften verantwoordelijk zijn voor verschillende soorten taken. De rechterhelft van ons brein gebruiken we voor creatieve taken, de linkerhelft voor de logische, analytische taken. Onze rechterhelft zou ook verantwoordelijk zijn voor het herkennen van gezichten, kleur, expressie, enzovoorts. Maar wat gebeurt er als we een foto van een gezicht omdraaien? Dan moeten we hard aan het werk en de linkerhelft inschakelen om een beeld te maken. we kijken dan beter en tekenen niet langer gewoon wat we denken te zien. We analyseren het beeld door bijvoorbeeld na te gaan hoe de verschillende lijnen lopen, waar de donkere of lichte stukken zitten. Daarom levert zo’n ondersteboven tekening vaak een verrassend goed resultaat op.

In het boek krijg je de opdracht om het portret van Igor Stravinsky van Picasso ‘omgekeerd’ na te tekenen.

 

Maar je mag natuurlijk ook mijn oom en tante als modellen gebruiken.

https://gumclub.nl/wp-content/uploads/2015/06/opdekop-1.jpg

Betty Edwards: Drawing on the Right Side of the Brain (Engelstalig, geheel gereviseerde versie uit 2013) kost 22,99 euro en is onder andere te bestellen bij Bol.com

Steun jij ons al?

Wij zijn heel blij met onze gumclub en de artikelen die we voor jullie kunnen maken en schrijven. Dankzij jullie houden we de site in de lucht en blijven we hier alles voor jouw illustratie inspiratie delen.

Doneer vrijblijvend een bedrag dat jij de Gumclub gunt en we gummen nog lang en gelukkig verder.

Natuurlijk, ik steun jullie graag!