Maak kennis met Martijntje van Schooten, student aan de Gerrit Rietveld Academie

De Gumclub houdt van gastcuratoren! Daarom nodigen we zo vaak mogelijk iemand uit om ons (en jullie!) te vertellen wat hij of zij echt helemaal geweldig en inspirerend vindt. Onze gastcuratoren hoeven trouwens geen illustrator te zijn, als ze maar een geweldige goede smaak hebben, op de hoogte zijn van alles wat mooi is en zelf fantastisch werk maken. Graag stellen we jullie aan een nieuwe gastcurator voor: Martijntje van Schooten. Martijntje begon vorig jaar aan de kunstacademie na heel veel andere dingen gedaan te hebben. Martijntje heeft een bijzondere kijk op dingen, kijkt bijzonder goed en heeft een bijzonder verhaal:

martijntje_portret

Kun je ons iets vertellen over je achtergrond?
Ik ben me zeer bewust van beeld, mijn omgeving en dat wat ik zie – al mijn leven lang. Ik zie vlakverdelingen in het straatbeeld, laat details een vooraanstaande rol innemen in mijn blik, koppel de dagen van de week aan een vaste kleur.

Ik ben Kunstgeschiedenis gaan studeren en werkte onder meer bij instituten voor hedendaagse kunst, een gemeente en een galerie. Ook was ik co-oprichter van een lunch café.
Ik had meestal een coördinerende rol en stond min of meer aan de zijlijn van het creative proces. Precies dat brak me op. Ik was jaloers op de rol van de kunstenaar of ontwerper. Ik besefte dat ik mijn eigen creatieve ontwikkeling had laten liggen. Het was de hoogste tijd voor verandering.

Ik gaf mezelf een try-out periode van een jaar. In dit jaar heb ik veel verschillende dingen gedaan: een illustratie-cursus bij Claudi en Valesca, een jaar les aan de Nederlandse Keramiekopleiding (voorheen SBB Gouda) en deed ik het oriëntatiejaar op de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Na het oriëntatiejaar werd ik toegelaten tot DOGtime, de deeltijdopleiding van de Rietveldacademie. In september begin ik aan mijn tweede jaar.

Waar ben je mee bezig geweest, je eerste jaar op de Rietveld?

microbe_garden1

Eén van mijn projecten is Microbe_garden. Uitgangspunt voor dit werk was de folkloristische klederdracht van Staphorst. Ik vergeleek de patronen van het Staphorster stipwerk met de vormen van die microben en schimmels kunnen aannemen en maakte hierover een beeldboek. Ook bouwde ik aan een ’microbentuin’: petrischalen met voedingsbodems waarin bijvoorbeeld speeksel zorgt voor schimmelgroei. Het groeiproces van de kleurrijke en grillige schimmels legde ik op foto vast.

Nu ben ik veel aan het tekenen. Feitelijk heel traditioneel, met potlood op papier. Ik houd van de lijnen van grafiet, de grilligheid, de textuur. Ik laat me inspireren door abstracte vormen zoals een verfvlek op de vloer van een klaslokaal en werk dan verder. Dit leidt in deze periode tot de verbeelding van een uitgebreide fantasiewereld. Door het gebruik van grafietpotlood zijn mijn tekeningen vaak zwart/grijs/wit; ik voeg bescheiden kleur toe.

martijntje_tekening

Ik werk meestal vrij associatief, met aandacht voor materiaal en textuur en ben op mijn best als ik al werkend in een focus kom die misschien wel tot mijn onderbewuste reikt. De uitkomst is dan verrassend en ligt heel dicht bij mezelf.

instalatie_martijntje

Meer Martijntje

Op Martijntje’s instagram account krijg je af en toe een kijkje in de klaslokalen van de Gerrit Rietveld Academie en haar werk of onderzoek.
De microbe_garden heeft een eigen instagram account.

En natuurlijk binnenkort de eerste gastcurator keuze van Martijntje, hier op de Gumclub.

Foto’s: Martijntje van Schooten

Steun jij ons al?

Wij zijn heel blij met onze gumclub en de artikelen die we voor jullie kunnen maken en schrijven. Dankzij jullie houden we de site in de lucht en blijven we hier alles voor jouw illustratie inspiratie delen.

Doneer vrijblijvend een bedrag dat jij de Gumclub gunt en we gummen nog lang en gelukkig verder.

Natuurlijk, ik steun jullie graag!