A glorious freedom – ouderdom geeft je superkrachten

Ik, Claudi, was dertig jaar toen ik naar de kunstacademie in Amsterdam ging. Het docententeam voor grafisch ontwerpen van de Rietveld Academie was een fantastische verzameling creatieven maar behoorlijk jong. De meeste waren jonger dan ik. Jonge ventjes die hartje zomer een muts op hadden en de juiste patta’s droegen. Als één van die hippe, onzekere jongens een slechte bui sprak hij me aan met ‘mevrouw’. ‘Mevrouw, heeft u het huiswerk gemaakt?’ grinnikte hij dan, of erger nog: ‘Begrijpt u het nog, mevrouw?’.

Ik heb lang gedacht dat mijn leeftijd een beperking zou zijn voor een creatieve carrière. Ik dacht dat kunst het domein was voor de jeugd. Kunst is vernieuwend, radicaal, luid.

In het boek ‘A Glorious Freedom, van Lisa Congdon lees je veel verschillende verhalen van vrouwen die op latere leeftijd (ouder dan 40) aan ‘iets nieuws’ beginnen. Een studiegeneeskunde op je 52ste? Wedstrijden lange afstand lopen meedoen en winnen na je 4oste? De vrouwen in dit boek deden het en vertellen er over.
Het openingsverhaal is van Caroline Paul, schrijfster van onder andere ‘het boek voor meisjes met lef‘. Ze vertelt dat ze op haar 49ste besloot goed te leren surfen. Ze genoot van het leerproces. Omdat ze duidelijk veel ouder was dan alle andere cursisten was ze onzichtbaar. Niemand lette op haar, of zag haar als een concurrent. Ze kon verdwijnen in de golven, haar eigen successen vieren en genieten van het surfen.

Zelf je weg kiezen en ook zelf kiezen wanneer

Della Wells, een 42 jarige kunstenares, schrijft: “You can’t let other people define you.’ Ja, dat dus. ‘Kies je eigen weg’ en kies zelf wanneer je een andere weg in wil slaan.

Behalve de bemoedigende en inspirerende verhalen staat het boek ook vol met prachtige illustraties van Lisa Congdon. Je herkent in de illustraties de hand van een vakvrouw maar ook de hand van een vrouw die met heel veel liefde en aandacht de beelden heeft gemaakt.

over het boek en enkele namen

A Glorious Freedom – older women leading extraordinary lives.
geschreven en geïllustreerd door Lisa Congdon.
uitgever: Chroniclebooks.

Op dit filmpje krijg je een inkijkje in het boek.

Meer werk van Lisa Congdon zien? Dat kan natuurlijk op haar website of instagram. Lisa geeft ook verschillende e-cursussen zoals op Creative Bug en via haar eigen website: classes.

Meer werk van Della Wells zie je bijvoorbeeld op de website de Main Street Gallery

Steun jij ons al?

Wij zijn heel blij met onze gumclub en de artikelen die we voor jullie kunnen maken en schrijven. Dankzij jullie houden we de site in de lucht en blijven we hier alles voor jouw illustratie inspiratie delen.

Doneer vrijblijvend een bedrag dat jij de Gumclub gunt en we gummen nog lang en gelukkig verder.

Natuurlijk, ik steun jullie graag!