Kijk nou: een GUMboek! Gumliefhebber Paul Dirks heeft dit boek vorig jaar in eigen beheer uitgegeven ter ere van de gum. Wij kregen van Paul dit supermooie boek, waarvan de ondertitel al boekdelen spreekt: ‘over uitgummen en opnieuw beginnen.’
Wat een heerlijke verzameling heb je, en wat leuk dat we die nu kunnen bewonderen. Ik begreep dat er vorig jaar ook een expositie was?
Ja, het GUMboek is verschenen op 25 maart 2018. Het werd gepresenteerd tijdens de expositie ter ere van de GUM in de Cacaofabriek. De expo was echt geweldig. Er waren maar liefst 450 mensen bij de presentatie en opening. In de onderste zaal van de Cacaofabriek had ik enkele vitrines ingericht met gummen en andere documentatie. En boven hadden we de 23 Nederlandse tekenaars een plek gegeven, die hun visie gaven op het gebruik van de gum.
Een boek ter ere van de GUM! Dat getuigd van een grote fascinatie. Hoe is dat bij jou ontstaan?
In 1953 erased Robert Rausenberg een potloodtekening van Willem de Kooning. En geeft hierdoor de kunst een totaal andere draai (Popart).
Maar toen ik er dieper over nadacht besefte ik dat zo’n onnozel stukje rubber hun ook nieuwe kansen bood. Iets uitgummen en weer tot een nieuwe keus komen.
Zo’n 4 jaar terug kreeg ik van een hulp op mn school een doosje met gummen. Die bleken voor de examens gebruikt te zijn. Je kent het zeker wel. Een vraag, 4 antwoorden, een potlood en een gum. Toen ik dit doosje zag voelde ik een grote mate van stress die bij die leerlingen had plaatsgevonden. Maar toen ik er dieper over nadacht besefte ik dat zo’n onnozel stukje rubber hun ook nieuwe kansen bood. Iets uitgummen en weer tot een nieuwe keus komen. Dus er zit ook een pedagogische link aan ’n gum.
Heb je tips voor andere gumverzamelaars? Of bijvoorbeeld: hoe ben je aan sommige bijzondere gekomen, zoals die Indiase uit Japan?!
Het is niet gemakkelijk om aan interessante gummen te komen. Veel corresponderen en een dosis geluk.
Heb je nog een gum-droom?
Een GUMdroom, ha, ha,… eigenlijk is die vooral door het schrijven en samenstellen van het boek al geweest.
Ook een GUMBOEK bestellen?
Van het GUMboek zijn 300 exemplaren gedrukt en is in eigen beheer uitgegeven, dus behoorlijk ‘limited edition’. Je kunt het boek bestellen door een mailtje te sturen aan Paul Dirks. De kosten zijn 36 euro en 4 euro verzendkosten.
De appel valt niet ver van de boom!
Nog een leuk weetje over dit boek: de dochter van Paul Dirks is Lotte Dirks! Haar mooie, sfeervolle illustraties ken je vast wel. Zij hielp haar vader met de vormgeving en fotografie van dit boek.
Tekst en concept GUMboek: Paul Dirks
Foto’s in het GUMboek van de gummen: Lotte Dirks
Drukwerk GUMboek: Laumé Media Partners
Tekst: Valesca van Waveren
Foto’s van het boek voor deze blogpost: Jona Rotting