Move the product!

Martin Bril, schrijver en columnist voor de Volkskrant (1959-2009), bracht zijn columns onder het credo Move the product opnieuw uit in boekvorm. Heel slim, want zo verdiende hij twee keer geld met iets wat hij maar een keer had geschreven. En dat kunnen illustratoren dus ook, ontdekte Valesca van Waveren.

Bij het maken van illustraties, of het nu vrij werk is, of werk in opdracht, loont het om in je achterhoofd te houden: kan ik dit ook nog ergens anders voor inzetten? Wanneer je je illustraties inscant (om ze al dan niet nog te bewerken op de computer), kun je ze vervolgens eindeloos reproduceren. Niet alleen als kaartje of poster, maar ook als product.

Met vrij werk (zoals deze Sealife School Chart, die ik gebruikte voor diverse producten bij Society6) kan dit natuurlijk sowieso. Bij werk in opdracht ligt dat soms wat ingewikkelder; dan moet je je houden aan de met de klant gemaakte afspraken. Soms mag je een in opdracht gemaakt beeld bijvoorbeeld een jaar lang nergens anders voor gebruiken. Niet helemaal zeker over wat nu wel of juist niet mag? Ga in gesprek met de opdrachtgever!

Sealife School Chart Carry-all Pouch – Valesca van Waveren via Society6

Steun jij ons al?

Wij zijn heel blij met onze gumclub en de artikelen die we voor jullie kunnen maken en schrijven. Dankzij jullie houden we de site in de lucht en blijven we hier alles voor jouw illustratie inspiratie delen.

Doneer vrijblijvend een bedrag dat jij de Gumclub gunt en we gummen nog lang en gelukkig verder.

Natuurlijk, ik steun jullie graag!