Lees dat boek! (Alleen plaatjes kijken mag ook)

‘Weet je wat jij eens moet doen? Dit boek bekijken!’ Zo kreeg Jaqueline jaren geleden This is New York letterlijk in de schoot geworpen. Het werk van M. Sasek blijkt nog altijd een oneindige inspiratiebron.

Grote kans dat je ze ooit ergens hebt gezien, de prachtig geïllustreerde This is...-boeken van M. Sasek (1916-1980) over wereldsteden als New York, Londen en Parijs en landen als Griekenland en Australië. Ze dateren uit de jaren zestig, maar zijn rond 2010 vrijwel allemaal opnieuw uitgegeven.

M. Sasek (de M staat voor Miroslav, maar hij tekende altijd met M.) heeft een heel typerende stijl. In zijn wereld staan voertuigen schuin op hun wielen, lacht de zon en is de hemel roze of mintgroen, zonder dat ook maar iemand dat raar vindt. Hij is een meester in precies datgene tekenen wat een stad en haar bewoners uniek maakt.

Wie meer van zijn werk wil zien, kan natuurlijk op Pinterest M. Sasek intikken (wat ik overigens nog steeds heel vaak doe), of de hele reeks This is… aanschaffen (zoals ik ooit serieus overwoog). Maar uiteindelijk vond ik de aanschaf van het pas verschenen naslagwerk This is M. Sasek een betere optie. Het bevat de bekende tekeningen uit de This is…-boeken, maar ook tot nu toe ongepubliceerd werk, foto’s en aandoenlijke vintage fanmail. Bij mij ligt het boek in elk geval al weken op tafel – ik blijf het maar doorbladeren.

Olga Cernek: This is M. Sasek (alleen Engelstalig) kost 24 euro en is o.a. te bestellen bij Bol.com

Alle illustraties zijn afkomstig van de site Miroslavsasek.com, waar je onder andere meer kunt lezen over het bizarre feit dat sinds Saseks dood in 1980 volstrekt onduidelijk is wie het copyright op zijn werk bezit

Steun jij ons al?

Wij zijn heel blij met onze gumclub en de artikelen die we voor jullie kunnen maken en schrijven. Dankzij jullie houden we de site in de lucht en blijven we hier alles voor jouw illustratie inspiratie delen.

Doneer vrijblijvend een bedrag dat jij de Gumclub gunt en we gummen nog lang en gelukkig verder.

Natuurlijk, ik steun jullie graag!