Masterclass pop up illustraties door Loes van Oosten

Loes van Oosten geeft op 7 oktober een Masterclass Pop-up maken bij Immer Urlaub. Voor als je Loes nog niet kende: ze is illustrator en surface pattern designer, en heeft een hele inspirerende instagramfeed waar dikwijls haar handgemaakte stempels voorbij ziet komen. Je kent haar werk misschien wel van de Flow, Libelle of van de verpakkingen van Albert Heijn.

3D is drie keer leuk!
Omdat Loes behalve illustrator ook gewoon een superleuk mens is, is het sowieso een feestje om van haar les te krijgen. En bij deze specifieke Masterclass komt er nog eens een derde dimensie bij kijken. Bij deze MASTERCLASS Pop-Up illustraties breng je je illustraties letterlijk tot leven. Aan het einde van de dag, ga je naar huis met 1 of 2 eigen illustraties waarin een pop up techniek is verwerkt.

Na deze masterclass beheers je de basis waarop je zelfstandig verder kunt met het ontdekken van meer gecompliceerde pop up technieken.

Wat maakt nou een goeie pop-up?
In een zinnenprikkelende pop up komt techniek, creativiteit en ruimtelijk inzicht samen. Het geeft een extra dimensie aan je werk door plat beeld, driedimensionaal te maken. De uitdaging is, om de techniek van het maken van pop ups te combineren met je eigen beeld en daar een creatieve invulling aan te geven. Voor deze MASTERCLASS is het belangrijk dat je vertrouwd bent met het maken van een beeld/ illustratie.

Ochtend
In de ochtend richt Loes zich op het uitleggen van de basis technieken.
Doormiddel van het vouwen, knippen en lijmen van vellen papier en voorbeelden in boeken krijg je inzicht in de basis technieken die ten grondslag liggen van alle pop up technieken.

Middag
In de middag ga je aan de slag met de vertaling van je eigen werk, van een twee dimensionaal beeld naar een driedimensionaal beeld.
Samen ga je onderzoeken welke techniek daar het beste bij past en ga je 1 of meerdere pop up illustraties uitwerken.

Na deze masterclass beheers je de basis waarop je zelfstandig verder kunt met het ontdekken van meer gecompliceerde pop up technieken.

Knippen en vouwen en dan?
Technieken die aan de orde komen:

· knippen en vouwen van 1 vel papier
· v-vouw gelijmd op een basis
· parallel-vouw gelijmd op een basis
· zigzag vouw gelijmd op een basis
· trekstrip

Met deze basis technieken kun je al fantastische pop ups maken!

Moet je materiaal meenemen?
Materialen als papier, lijm, scharen, mesjes, ecoline, acryl inkt, oost indische inkt en fineliners voor je klaar. Gebruik je liever je eigen materialen? Neem die dan mee, zodat je jouw eigen beeld kunt maken.


Meer over Loes
Loes heeft een passie voor ambachtelijke technieken en maakt onder andere handgemaakte stempels, block prints, papiersnijwerk en zeefdrukken.Haar ontwerpen hebben een handgemaakte oorsprong en worden o.a. gebruikt voor op papier en textiel en verpakkingen. Naast haar werk in opdracht, geeft Loes dus ook illustratie workshops en Mastclasses bij Urlaub in Utrecht en werkt ze op dit moment aan een collectie geillustreerde murals die in oktober 2018 te koop zullen zijn.

www.loesvanoosten.com
instagram @loesvanoosten
MASTERCLASS pop-up illustratie 7 oktober bij Immer Urlaub

Beeld en illustraties: Loes van Oosten
Tekst: in samenwerking met Loes