We vroegen een aantal mensen iets te zeggen over hun favoriete materiaal. Pauline van Eijle stuurde ons een mail terug met een lange, gedetailleerde lijst. Ze eindigde met de opmerking: ‘ik ben nogal een materialen freak’. Daar houden we van! En stiekem fantaseren we ook over een kunstenaarsbenodigheden winkel gerund door Pauline. Voor de Gumclub zullen we in ieder geval regelmatig bij Pauline aankloppen want ze kent écht veel verschillende materialen, probeert ze uit, experimenteert en kan er goed over vertellen. Zoals over ecoline.
Pauline en ecoline, een goed stel
Ecoline is één van de materialen waar ik graag mee werk. Misschien ken je het nog van vroeger? Ik kwam een tijdje gelden een paar glazen potjes tegen in een doos met vergeten art supplies, en die deden het nog prima.
Briljant!
Ecoline is een soort inkt, een oplossing van kleurstof in water, en ik viel meteen weer voor de intense, briljante kleuren, die ik het liefst onverdund gebruik. Maar je kunt het goed verdunnen met water; het is dus geen watervaste inkt.
Sinds kort wordt deze inkt verkocht in een ronde flacon met een pipetje (en daar ben ik dol op, veel handiger dan losse pipetjes). Je kunt je penseel in het flesje dopen natuurlijk, maar ik probeer dat niet te doen, want als hij niet goed is schoon is wordt de kleur van de inkt er niet mooier op. Dus met de pipet doseren op een schoteltje of op zo’n plastic palet met napjes is beter, en ook handiger bij het mengen.
Het nadeel van Ecoline is dat het niet kleurecht is, dus hang je kunstwerkjes niet in de zon, want dan gaan die briljante kleuren achteruit. Ze zijn wel weer heel goed te scannen of te fotograferen. Dan heb je tenminste de originele kleuren nog.
En dan de brushpen
Ecoline is er in 60 (!) kleuren: 58 transparante en twee opaque (=dekkend), wit en goud. Er zijn ook Ecoline brushpennen in precies dezelfde 60 kleuren. Ik gebruik beide, de brushpennen zijn handig om mee te nemen, of snel mee te schetsen. Ook voor handletteringen is een bushpen goed te gebruiken: je kan een mooie lijnen met dik – dun verschil maken.
De inkt uit de flacons is weer makkelijker te mengen en werkt beter als je grotere oppervlaktes wilt vullen.
Ecoline dus, maar wat doe je ermee?
Schilderen, een losse schets maken in kleur, of iets inkleuren. Ik gebruik het vaak om een tekening die ik heb gemaakt met met watervaste fineliner of met een kroontjespen met Oost-Indische inkt kleuraccenten te geven. Vaak ook andersom, eerst opzetten in kleur en dan accenten geven met pen. Als je een niet-watervaste inkt hebt gebruikt (bv een vulpen) loopt de tekening een beetje uit, ik houd wel van dat nonchalante effect.
Je kunt het op allerlei papier toepassen, aquarelpapier neemt het water goed op en gaat niet bobbelen, maar ander stevig papier gaat ook prima. Je kunt er natuurlijk ook mee tekenen of schrijven, bijvoorbeeld met je kroontjespen. Het is tenslotte inkt.
Tip
Ken je die schuimpenselen? Het zijn een soort sponsjes op een steeltje. Ze zijn er van smal tot breed. Inkt aanbrengen met zo’n schuimpenseel geeft een heel mooi egaal effect zonder strepen. Leuk als achtergrond of om papier te kleuren dat je wilt gebruiken voor een collage. Ik maak vaak een stapeltje achtergrondjes in verschillende egale kleuren of door meer kleuren in elkaar te laten overlopen.
Alle werken op deze pagina zijn gemaakt door Pauline van Eijle, wil je meer werk zien? Pauline heeft een ontzettend leuk instagram account waar ze regelmatig nieuw werk laat zien.
Wil je ook aan de slag met ecoline?
De verschillende materialen die Pauline op een rijtje:
ecoline: bv deze set (met pipetjes!)
ecoline goud -dit klinkt te goed om waar te zijn toch?-
brushpennen, misschien deze set in herfsttinten?
Dr Ph Martin’s ink – wit bijvoorbeeld? –
kroontjespen: altijd even zoeken welke goed bij je past maar dit vind ik wel een fijne pen.
of deze prachtige set met verschillende ‘nibs’.
En natuurlijk Oostindische inkt, de glazen potjes zijn vaak heel mooi maar zo’n grote fles op voorraad hebben is ook wel lekker.
Zeker ook bekijken: het werk van Rop van Mierlo
Het werk van Rop van Mierlo hoort natuurlijk ook in een artikel over ecoline en inkt. De Gumclub is fan van het werk van Rop van Mierlo. Wil je na het zien van de video zijn werk in alle rust bekijken? Dat kan! We kunnen je zeker de boeken Wild Animals en Some Logic aanraden. De beelden zijn mooi en intrigerend maar er is meer. Het ritme, formaat, het drukwerk, alles klopt aan de boeken.
Dan nog één tip: in van Mierlo’s shop zijn ook originele werken uit de serie ‘Dances with Wolves’ te koop. Dan moet je wel snel zijn, want er zijn nog maar een paar wonderschone wolven over.
Dit artikel bevat affiliate links