In gesprek met William Mooijman // Mélisse (Wholesale maand)

Voor onze themamaand over Wholesale, gaan wij in gesprek met een aantal interessante illustrators over hun eigen label.

De prachtige kaarten en prints van Mélisse ontdekte ik vele jaren geleden in een van mijn favoriete winkels in Arnhem. Een collectie met serene, verfijnde zwart-wit illustraties, opvallend door hun stille aanwezigheid. Van verre lijken het lijnillustraties, maar als je dichterbij komt zie je dat ze bestaan uit allemaal kleine stipjes. Inmiddels is het aantal verkooppunten van Mélisse sterk groeiende. Een goed moment om William Mooijman, de man achter Mélisse, te vragen naar zijn ervaringen met zijn label.

Hoe ben je op het idee gekomen om je eigen label te starten?
Het begon met het vastleggen van flora en fauna in kleine illustraties voor mijn eigen interieur. Antieke botanische prints spraken me toen erg gaan, maar ik wilde ze graag van een specifieke plant of in een specifiek formaat van een lijst. Voor ik het wist had mijn passie voor dieren en natuur haar weg gevonden op papier met fineliners. Ik kreeg hier veel leuke reacties op en ben toen gaan verkennen hoe ik deze passie kon delen met andere mensen die ook een grote liefde voor de natuur hebben. Voor mij was het een logische stap om de focus te leggen op ansichtkaarten: ik stuur nog graag een ‘ouderwets’ handgeschreven kaartje.

Melisse print kaart roodborstje pimpelmees

Je collectie heeft een hele eigen, onderscheidende stijl. Hoe ben je hiertoe gekomen? Laat je je inspireren door andere makers?
Al mijn illustraties zijn opgebouwd uit duizenden kleine puntjes, die ik met drie verschillende diktes fineliner zet. Ik zocht een manier van illustreren waarbij ik de kleine nuances van een dier of plant vast kon leggen. Het zetten van hele kleine puntjes is behoorlijk tijdrovend, maar bleek voor mij een bevredigend proces waarbij ik me echt kan concentreren op ieder fijn detail. Ik hou van delicate illustraties waar veel zorg en liefde in zit, zeker omdat een zorgvuldig uitgekozen kaartje vaak meer kan doen dan je denkt.

Op het gebied van ondernemen, laat ik me graag inspireren door andere makers. Sommige labels kun je vatten in enkele woorden en daar probeer ik zelf ook altijd naar toe te werken. Waarom past dit bij Mélisse? Hoe kan ik mijn identiteit verrijken? Het is mooi om te zien hoe andere labels creatief groeien. Dit geeft energie voor nieuwe ideeën en experimenten.

Hoe kunnen jouw producten worden ingekocht? Kunnen alle winkels je collectie inkopen of selecteer je?
Mijn producten kunnen ingekocht worden via een afgeschermde wholesale omgeving binnen mijn webshop. Als fulltime grafisch ontwerper en webdeveloper met mijn eigen studio kon ik dit gelukkig relatief makkelijk zelf opzetten. Winkels die graag mijn kaarten willen inkopen, kunnen mij een mailtje sturen. Zij ontvangen vervolgens een wachtwoord om de afgeschermde omgeving te bekijken en om bestellingen te plaatsen.

De meeste winkels kunnen bij mij inkopen. Ik ben uitsluitend selectief op de verkooplocatie. Zo vind ik het bijvoorbeeld belangrijk dat ik niet twee verkooppunten in dezelfde stad heb. Ik heb het geluk dat ik leuk contact heb met mijn verkooppunten en hier hecht ik veel waarde aan. Af en toe sturen ze een bericht welke kaartjes goed lopen of sturen ze vragen van klanten en mogelijke ideeën voor nieuwe illustraties toe. Soms ontwerp ik zelfs een specifieke kaart voor een winkel. Ik zie het echt als een samenwerking.

Melisse kaart print berenklauw

Hoe maak je publiciteit voor je producten? Sta je op beurzen of benader je actief winkels, eventueel via een agent?
Op dit moment publiceer ik veel via Instagram. Op die manier kan ik bezoekers een kijkje geven in mijn techniek, nieuwe kaarten en nieuwe producten. Het actief benaderen van winkels heb ik een tijd geleden gedaan door een berichtje met een proefpakketje te sturen naar mijn favoriete winkels. Deze manier heeft mijn voorkeur, omdat er vaak een telefoongesprek of afspraak volgt. Beide partijen kunnen dan kijken of er een fijne klik is, wat een samenwerking alleen maar versterkt. Op een beurs staan is niks voor mij, dit gaat me allemaal net te snel.

Produceer en verzend je alle orders zelf of laat je dat door anderen doen?
De productie van mijn kaartjes besteed ik uit aan een drukker. Het verzamelen, leuk inpakken en verzenden van een order gebeurt allemaal thuis aan mijn grote eettafel.

Wat is je toekomstdroom voor Mélisse?
Een eigen label geeft een hoop vrijheid. Ook al blijven handgestipte illustraties het fundament voor Mélisse, ik volg graag mijn gevoel om nieuwe technieken en materialen uit te proberen. Zo heb ik vorig jaar geleerd hoe ik mijn illustraties in kan bakken op porseleinen borden en was hiervan een expositie in Ekster & Jay in Haarlem. Dat zijn projecten waar ik met veel plezier aan werk! In de toekomst zou ik graag ansichtkaarten blijven illustreren in combinatie met het maken van bijzondere ‘one-of-a-kind’ items.

Mélisse roodborstje bordje
Melisse portret William Mooijman

Heb je tips of adviezen voor illustratoren die hun eigen collectie aan winkels willen verkopen?
Of je nou op de beurs staat of actief winkels benadert: zorg ervoor dat jouw zienswijze en esthetiek consequent door je werk vloeit. De kans op een klik is een stuk groter als winkeliers meer te weten komen over hoe een product tot stand is gekomen, welke materialen er zijn gebruikt en welke thema’s jouw stijl onderschrijven. Dit draagt alleen maar bij aan jouw identiteit als illustrator en geeft de winkelier ook houvast bij de verkoop. Zorg daarnaast voor een goede, heldere website, waar winkeliers je werk goed kunnen bekijken.

Melisse kerkuil kaart print

Foto’s en illustraties: William Mooijman / Mélisse

Nog meer Mélisse

William’s favoriete illustratoren
Maartje van den Noort
Ben Rothery
Stokwolf

Wil je Mélisse blijven volgen? Goed idee!
Website
Instagram
Facebook

Steun jij ons al?

Wij zijn heel blij met onze gumclub en de artikelen die we voor jullie kunnen maken en schrijven. Dankzij jullie houden we de site in de lucht en blijven we hier alles voor jouw illustratie inspiratie delen.

Doneer vrijblijvend een bedrag dat jij de Gumclub gunt en we gummen nog lang en gelukkig verder.

Natuurlijk, ik steun jullie graag!