In gesprek met Freshco // Friso Blankevoort

Net terug van een korte break op Texel, gelijk weer een deadline. Toch Friso Blankevoort even tijd voor ons maken voor een interview, met antwoord op de vraag: waar ben jij op dit moment mee bezig? Meet illustratief ontwerper Friso Blankevoort aka Freshco. Misschien ben je zijn stickers wel eens op straat tegen gekomen :v) , of je herkent zijn hand in de vormgeving die hij deed voor de winkels van Number Nine. Ook zien wij nog regelmatig mensen lopen met de tasjes van de Zeeman waar ze zijn iconen (van een paar jaar terug) voor hebben gebruikt.

Om maar met de deur in huis te vallen: Waar ben je op dit moment mee bezig?
Met illustraties voor 3-PAK, een boekje met verhalen van Tim Hoffman, Raoul de Jong en Nhung Dam. Eindelijk weer eens een klassieke illustratie-opdracht (met dank aan hard//hoofd). Voor elk verhaal maak ik een beeld dat het verhaal introduceert, dus er moet een beetje spanning in zitten.

Over illusteren, grafisch ontwerpen en product design
Zo’n verhaal illusteren, dat is waar de meeste mensen aan denken bij illusteren. Een klassieke illustratie-opdracht noemt Friso dat dan ook. Maar een broodplank, een rugzak, een emaillen pin, dat is ook allemaal illustratie. Friso doet het gewoon allemaal en begeeft zich daarmee op het snijvlak van illustreren, grafisch ontwerpen en product design. Je ziet het ook terug in het lijstje favoriete illustratoren dat hij noemt (zie het gele kader onderin). Zijn grootste favoriet is misschien wel Alexander Girard, die ook op meerdere van deze vlakken werkt.

Over de verhouding tussen ‘vrij werk’ en ‘werk in opdracht’
Ik loop eigenlijk altijd rond met ideeën voor producten, stickers, pins, kleding en prints. Momenteel ben ik bijvoorbeeld bezig met het maken van skateboardwax, en begin dit jaar heb ik een font gemaakt (Stormvloed). Pas als er een aanleiding is, bijvoorbeeld een expositie, begin ik met het maken van vrij werk. Eigenlijk zou ik dat vaker moeten doen, want vrij werk leidt weer tot meer experiment en onderzoek. Daarbij kom ik vaak uit op dingen die je later weer terugziet in mijn andere werk, zoals bijvoorbeeld de patronen van iconen.

Over hoe zijn creatieve carriere begon
In mijn eindexamenjaar op de middelbare school was het nogal spannend of ik alles wel zou halen. Pas nadat ik het verlossende telefoontje kreeg kon ik vooruit denken en om me heen kijken, en ik besloot me in te schrijven op een kunstacademie. Maar toen bleek dat ik al een half jaar geleden toelating had moeten doen. Dus heb ik maar meteen een sabbatical genomen, en ben ik gaan werken bij Revert, de skateboardwinkel in Haarlem.
Dit bleek een goede zet. Tijdens mijn opleiding aan de Willem de Kooning kon ik al af en toe flyers voor ze maken, soms een t-shirt, en later ook graphics voor skateboards en nog veel meer. Zo had ik al een portfolio (sort of) tegen de tijd dat ik was afgestudeerd. Het was nog een lastige stap om over te stappen naar full-time freelancen, maar het lukt tot nu toe aardig om het balletje rollende te houden. Het blijft als freelancer altijd hollen of stilstaan.

Tips voor inspiratie online
Er zijn veel sites waar je terecht kunt voor mooi beeld en illustratie, maar het lukt veel websites niet om regelmatig goede content te blijven produceren. Soms veranderen ze ook langzaam van stijl of onderwerp. Er zijn maar een paar websites die ik met enige regelmaat check, voornamelijk Eye On Design en Itsnicethat. Ze publiceren minimaal drie keer in de week nieuwe artikelen, dus er zit altijd wat nieuws bij dat mij aanspreekt. En ik doe ik meermaal daags een rondje op Instagram, naturally. En Ello is ook leuk om af en toe doorheen te gaan.

Wat is jouw favoriete tekenmateriaal?
Er zijn meerdere. Het meeste werk ik in Illustrator, het beste programma ooit. Maar voor de uiteindelijk uitvoering van een illustratie of print bekijk ik vaak per opdracht wat het beste werkt. Ik teken graag met grof zwart potlood van Staedler of Prismalo, maar Oostindische inkt is soms ook lekker, of de carbon Black acrylverf van Van Beek huismerk. Kleuren doe ik meestal op de computer, dus daarom gebruik ik het liefst diep zwarte materialen.

Over boeken
Ik hou van de illustraties in de informatieve boeken van Alain Grée, en ook van: ‘En toen de Stijl’ van Joost Swarte.
Maar ik leest ook graag fictie. Het laatste boek dat ik gelezen heb is The Underground Railroad van Colson Whitehead, een zwaar boek over slavernij en racisme in Amerika.
Er zat een sticker op de cover dat hij werd aangeraden door Oprah Winfrey, dus toen heb ik hem natuurlijk meteen gekocht.

Over wat hem motiveert
Ik heb heel lang gejudood bij Kenamju, dat is wel een les in doorzettingsvermogen geweest die nog steeds van pas komt.
Dat zal ik maar niet in een quote proberen te vangen, want dat klinkt een beetje lame.

Tips voor mensen die als creatief zelfstandige verder willen
Maak zoveel mogelijk werk. Filter af en toe je eigen werk op je eigen smaak, kwaliteit en houdbaarheid, en destilleer daar de onderdelen die je kunt gebruiken voor nieuw werk.
Dan kom je uit bij een techniek en stijl die bij jou past, en die hopelijk een uniek is. Zorg dan dat je opvalt met je werk. Gooi het de wereld in, ook als er niemand op zit te wachten, en ook als het niet meteen iets oplevert.
En tot slot: blijf experimenteren :v)


De gum van Friso Blankevoort

Foto’s en illustraties: Friso Blankevoort aka Freshco

Shop the story
Nog meer Friso

Wil je Friso blijven volgen? Goed idee!
Instagram
Website
Tictail shop

Dit artikel bevat affiliate links

Steun jij ons al?

Wij zijn heel blij met onze gumclub en de artikelen die we voor jullie kunnen maken en schrijven. Dankzij jullie houden we de site in de lucht en blijven we hier alles voor jouw illustratie inspiratie delen.

Doneer vrijblijvend een bedrag dat jij de Gumclub gunt en we gummen nog lang en gelukkig verder.

Natuurlijk, ik steun jullie graag!