Terug naar school met Pauline van Eijle

Pauline van Eijle’s instagram account is net een snoepwinkel vol kleurrijk werk in verschillende stylen en materialen. Wij van de Gumclub worden erg blij van de inspirerende werken van deze creatieve duizendpoot. Ze schreef voor de Gumclub al een stukje over ecoline en gouache. In dit artikel neemt Pauline ons mee naar school: de online school. Want er is een enorm aanbod voor de illustrator / creatief om uit te kiezen. Pauline heeft al heel wat ervaring en schrijft overCreativebug, Skillshare en Sketchbook Skool. So let’s go back to school!

Pauline_SBS-Watercolor-rules-2
werk van Pauline n.av. de cursus ‘Watercolor Rules and how to break them’, door Sketchbook Skool

De computer is je school
Is het leuk om online een creatieve cursus te volgen? Ik vind van wel!
Natuurlijk kun je op YouTube een enorme hoeveelheid tutorials vinden over alle mogelijke creatieve technieken, van simpele unboxings tot uitgebreide technische lessen, en alles wat ertussenin zit. Reuze handig en vaak heel leuk. En gratis. Dus waarom zou je ervoor betalen? Want er zijn ook volop aanbieders van betaalde cursussen, zoals onder andere de platforms Creativebug, Skillshare, Sketchbook Skool en allerlei creatieven die zelf cursussen aanbieden. Elk van die platforms is ook een community, ze hebben allemaal de mogelijkheid om zowel via hun site als via een app in contact te komen met de leraren en andere studenten. Je kunt vragen stellen aan de docenten of aan andere cursisten, je eigen werk laten zien en feedback krijgen en geven.
Bij elk van deze drie platforms heb ik lessen, klassen en cursussen gevolgd, en ik vind de kwaliteit van de videolessen over het algemeen (veel) hoger dan op You Tube, de goede gratis aanbieders niet te na gesproken.

Creativebug, professioneel gemaakt voor beginner en gevorderde
Creativebug is een Amerikaans platform dat al een flink aantal jaren een breed aanbod van creatieve cursussen heeft, van tekenen en schilderen tot boekbinden, dessinontwerp, haken, naaien, koken, quilting, dingen maken voor kinderen of voor in huis.
Ik ben vooral geïnteresseerd in alles onder de tab Art and Design, waar onder andere illustratietechnieken onder vallen. Bij Creativebug was ‘’31 Things To Draw’’ van Lisa Congdon in januari 2016 voor mij de eerste kennismaking met ‘30 dagen challenges’. Een maand lang elke dag een nieuwe videoles waarin een onderwerp werd opgegeven en uitgevoerd. Bij alle klassen en lessen van Creativebug word je met opdrachten gestimuleerd om iets met het geleerde te doen, en dat ook te laten zien.

Pauline_Creativebug-challenge-Lisa-Congdon-1
Pauline_Creativebug-Challenge-Lisa-C-2

Kenmerkend voor Creativebug is dat alles professioneel in beeld gebracht wordt, altijd opgenomen in hun eigen studio in San Francisco, die voor elke cursus bijpassend wordt gestyled. De voertaal is Engels, en de docenten zijn voornamelijk Amerikaans of Canadees, vaak bekende namen zoals de al genoemde Lisa Congdon, Jennifer Orkin Lewis, of Danielle Krysa aka The Jealous Curator. Creativebug heeft ook zelf een creatief team dat leuke lessen maakt. De klassen zijn heel verschillend van niveau, van beginner tot gevorderde, en altijd leuk om te bekijken, het enthousiasme spat ervanaf. Ze variëren in lengte van zo’n 30 minuten tot meer dan 3 uur voor de maandprojecten, waarin je dagelijks een nieuwe video te zien krijgt.

aanraders Creativebug
Onderwerpen die ik met veel plezier heb gevolgd zijn o.a. de ‘Daily Painting Challenge’ van Carolyn Gavin (bloemen, fruit en natuur), ‘Painting Stylized Faces in gouache van Jennifer Orkin Lewis, ‘A Month of Book Art Ideas’ van Faith Hale, en ‘People Watching’ van George McCalman, om er een paar te noemen, maar er zijn er veel meer.

Pauline_Creativebug-les-Carolyn-Gavin-1
Pauline_Creativebug-Stylized-faces-les-van-Jennifer-Orkin-Lewis

Skillshare, héél veel en heel gevarieerd
Skillshare noemt zich een online learning community for creators, en ze hebben meer dan 30.000 lessen (zeggen ze zelf, ik heb ze niet geteld). Er is een breed scala aan onderwerpen, van creatief tot technologie en business. Het zijn er zoveel, dat kiezen moeilijk is!
Kenmerkend voor Skillshare is dat ze iedereen aanmoedigen om zelf ook lessen te maken (altijd in het Engels) en via het platform te delen en zo geld te verdienen. Daar hebben ze natuurlijk ook een cursus voor, en er zijn dan ook duizenden leraren van over de hele wereld. Dat zorgt voor minder eenheid in manier van aanbieden, en in kwaliteit. De ene leraar is zeer professioneel, de ander een stuk minder, zowel in aanbod als in uitvoering.
Veel lessen kun je het beste omschrijven als tutorials, ze zijn praktisch van aard, en bij de meeste leraren niet erg persoonlijk, maar er zijn uitzonderingen. De door Skillshare uitgekozen Top Teachers hebben een meer persoonlijke aanpak, en je leert ze wat beter kennen doordat ze ook als persoon aandacht krijgen. En de ene leraar is actiever in het plaatsen van berichten dan de andere. Skillshare produceert zelf ook klassen met Top Teachers, meer op de manier zoals ze werken bij Creativebug.
Elke klas bestaat uit een aantal videolessen en een groepsproject, met opdrachten om zelf mee aan de slag te gaan en de mogelijkheid je eigen werk op het platform te plaatsen.
Skillshare-les-Tom-Froese-2
Leuk bij Skillshare
Eén van mijn favoriete leraren is Top Teacher Tom Froese (illustrator en designer, met een kenmerkende eigen stijl met humor). ‘Odd Bodies’ was mijn favoriete cursus, en ‘Pen Tool Wizard’ was erg verhelderend. Een andere, zeer productieve favoriet is Top Teacher Ohn Mar Win (illustrator en ontwerper, werkt veel met aquarel maar ook digitaal en een combinatie daarvan).

Pauline_Skillshare-les-Ohn-Mar-Win-1
Pauline_Skillshare_les-Ohn-Mar-Win2

Verder heb ik een aantal cursussen gedaan op het gebied van digitaal illustreren. Dat gaat dan vaak over Photoshop en Illustrator, maar ook als je andere programma’s gebruikt kunnen die lessen nuttig zijn. Ik gebruik vaak Procreate, ik heb veel opgestoken van Jarom Vogel. ‘Fun with Faces’ van Charly Clements is erg leuk.

You Tube Tip
Onder andere Tom Froese en Ohn Mar Win zijn ook erg actief op You Tube, leuk om daar even rond te kijken. Ook veel andere leraren hebben You Tube kanalen.

De kosten
Bij Skillshare neem je een jaarabonnement voor € 96, maar je kunt ook een duurder abonnement nemen waarbij € 14 per maand wordt afgeschreven. Zo nu en dan hebben ze ook interessante kortingsaanbiedingen. Zodra je abonnement stopt heb je geen toegang meer tot de lessen, je kunt dan niet meer terugkijken naar de lessen die je al hebt gedaan. Ook hier kun je geen lessen downloaden.

Sketchbookskool, persoonlijke benadering, bijzondere onderwerpen
Dit platform is wat exclusiever dan de andere twee. Er zijn veel minder cursussen, of klassen zoals ze het zelf noemen, maar de onderwerpen worden veel verder uitgewerkt. De (Engelstalige) lessen zijn gebundeld in klassen over een bepaald onderwerp, en ze gaan veel verder dan de gebruikelijke tutorials, zowel in professionaliteit als de persoonlijke aanpak. Er zijn nu zo’n 20 cursussen beschikbaar, ze duren meestal vier tot zes weken. Jaarlijks worden er enkele nieuwe cursussen geproduceerd, die op een bepaalde datum beschikbaar komen en dan per week worden uitgerold. De oudere cursussen blijven steeds beschikbaar, je kunt op elk gewenst beginnen door zo’n cursus te kopen. En eenmaal gekocht kun je er zolang over doen als je wilt, want je houdt altijd toegang tot de cursus.
Pauline_sbs_potloden
Een typische Sketchbookskool cursus (of klas) begint met een introductie, met uitleg hoe het platform werkt, en wie er werken, en wat ze allemaal doen aan contact met de leerlingen. Dat is namelijk best veel, het community-gevoel is belangrijk bij SBS. De lessen zelf worden meestal per week aan een andere kunstenaar of illustrator opgehangen en bestaan steeds uit een goede uitleg van de materialen en technieken die bij het onderwerp horen, met veel demonstraties, ervaringen en voorbeelden uit hun eigen werk (schetsboeken!). Alles professioneel in beeld gebracht, zowel in hun eigen atelier als op locatie. De docenten zijn internationaal, o.a. Amerikaans, Nederlands, Engels, Spaans en Russisch. Er zijn veel mogelijkheden voor interactie met medeleerlingen, en live Q&A’s met docenten. De besloten Facebook groep is heel actief, er wordt veel geplaatst door de leden. Ook wordt er door SBS zelf veel geplaatst op het eigen You Tube kanaal. Maar als je daar allemaal geen behoefte aan hebt is dat ook prima.

Pauline_SBS-Watercolor-rules-3
Pauline_SBS-pencils-2

Aanraders
Mijn favoriete cursussen waren ‘Watercolor rules and how to break them’, met oa urban sketchers Inma Serrano en Ian Fenelly en ‘Colored pencils, sharpen your skills’. Deze twee zijn gemaakt om een techniek beter te leren beheersen, maar ik heb ook veel gehad aan ‘Seeing like an artist’, over de manier van kijken en wat je daarmee kunt doen. In september 2019 start de nieuwe cursus ‘Be an iPad artist’ van mede-oprichter Danny Gregory.
Omdat een cursus nogal een aanschaf is, is er van elke klas een duidelijke beschrijving en een trailer beschikbaar, zodat je vantevoren een goed idee krijgt wat het inhoudt.

Tip
De Nederlandse Sketchbookskool mede-oprichter Koosje Koene zet elke week een You Tube filmpje van een minuut of vijf online, met een leuke tip: ‘Draw Tip Tuesday’. Als je je abonneert krijg je hem wekelijks in de mail.

De kosten
Je koopt een complete cursus voor $49 – $99, soms zijn er kortingen of aanbiedingen. Je houdt altijd toegang tot de cursus.

Alle illustraties in dit artikel zijn van Pauline van Eijle.

Steun jij ons al?

Wij zijn heel blij met onze gumclub en de artikelen die we voor jullie kunnen maken en schrijven. Dankzij jullie houden we de site in de lucht en blijven we hier alles voor jouw illustratie inspiratie delen.

Doneer vrijblijvend een bedrag dat jij de Gumclub gunt en we gummen nog lang en gelukkig verder.

Natuurlijk, ik steun jullie graag!