Haal meer werk uit je illustraties: een op maat gemaakte training van Monique van der Vlist

Tijdens een bloggers evenement leerde ik Monique van der Vlist kennen. Een vakvrouw vol positieve energie en heel inspirerend. In 2018 volgde ik de training ‘Haal meer werk uit je illustraties!’ van Monique. In een groep creatieve onderneemsters onderzoeken waar je eigen onderneming staat en waar je naar toe wil. In de tijd dat ik de training volgde was ik te druk. Ik wilde niet echt méér werk. Maar anders werk. Anders werken. Het was een heel waardevolle cursus. Monique start 10 september een nieuwe training. Ik heb Monique gevraagd iets meer te vertellen over zichzelf, haar werk en de trainingen.

Weet voor welke opdrachtgevers je het liefst werkt en hoe je die benadert!

Monique van der Vlist

01-Monique-van-der-Vlist-Haal-meer-werk-uit-je-illustraties
Monique van der Vlist

Monique, wil je jezelf even voorstellen aan de Gumclublezers?

Ik studeerde aan de KABK Grafisch ontwerpen in Den Haag. Na mijn stage bleef ik werken bij een grafisch ontwerpbureau. Maar de tijdschriften bleven trekken en na vijf jaar ging ik aan de slag bij uitgever Sanoma (tegenwoordig DPG Media). Daar heb ik een kleine 20 jaar gewerkt als ontwerper en art director voor verschillende woontijdschriften. De laatste titel was 101 Woonideeën. Inmiddels werk ik 5 jaar als zelfstandig art director en 3 jaar als coach voor illustratoren.
Sinds 14 jaar blog ik over illustraties. Je kent mij misschien van mijn eerste blog vlinspiratie. Op dat blog bewaarde en deelde ik illustraties. Bij 101Woonideeën was ik de initiator van het blog en de andere social media voor het blad. We maakten de connectie tussen handmade, illustratie, diy en interieur. Eind 2014 startte ik HappyMakersBlog.

02_monique_happy_makers_blog

03_monique_happy_makers_blog

Maart 2021 startten we de training, coronaproof met duo’s, in deze airstream. Samen werken in de natuur met illustratoren: Alice Mulder, Cecile Reijnders

De training ‘Haal meer werk uit je illustraties!’ is een persoonlijke training: 12 weken exclusieve aandacht voor jouw illustraties. Je krijgt de tools én de juiste mindset aangereikt om je zakelijke promotie sterk neer te zetten, zodat nieuwe klanten je weten te vinden voor de opdrachten die jij het liefste doet.

Waarom ben je met de training ‘Haal meer werk uit illustraties!’ begonnen?
Ik kwam door mijn werk als art director, door het bloggen en via instagram veel in contact met illustratoren. Zo kwam ik erachter dat veel van jullie het lastig vinden om de juiste opdrachtgevers te bereiken. Daar was nog veel te winnen. Ik zag kansen die je zelf kan oppakken op het vlak van promotie en zichtbaarheid. Ik wil de Nederlandse en Vlaamse illustratoren graag versterken en ontwikkelde een training die je een flinke stap verder kan helpen.

‘Jezelf positioneren’ staat er op je website: wat bedoel je hiermee en waarom is dit belangrijk?
Met positioneren bedoel ik dat je bepaalt waar je naartoe wilt als illustrator of ontwerper. Welke klanten en opdrachten sluiten het best aan? Waar staan jouw illustraties voor? Daar beginnen we mee tijdens de training. Pas wanneer je daarover uit bent, kun je dat eenduidig met de wereld delen. Samen kijken we of je jouw verhaal laat zien in je portfolio, op je website en via Instagram. In beeld en in tekst! Zo herkent een potentiële opdrachtgever jouw werk het best. Want dat is natuurlijk waar we naartoe willen. De volgende stap is dan ook samen bepalen wie je favoriete opdrachtgevers zijn en hoe je hen benadert. Zo help ik zowel ervaren illustrators als beginners.

04-Monique-van-der-Vlist-Haal-meer-werk-uit-je-illustraties
Illustrator Geeske Voorthuijsen tijdens een trainingsdag in de Kennemerduinen, Overveen

Hoe pak je de trainingen aan in de coronatijd?
Flexibel, dat is wel het codewoord het afgelopen tijd. Samen met de deelnemers van de training zoek ik elke keer naar een passende, verantwoorde oplossing. Daarbij hou ik rekening met de persoonlijke situaties. Als het moet kunnen we direct online. Momenteel werk ik met kleinere groepen en maken we 1-op-1 afspraken. Het liefst spreek ik zolang mogelijk op een veilige manier offline af. Dat geeft nou eenmaal een andere, fijne energie. Maar nogmaals: alles in overleg met de deelnemers.

Zijn er nog kansen voor illustratoren in en na deze crisis, denk je?
Ik denk dat je juist deze tijd kunt gebruiken om te investeren in jezelf, in jouw bedrijf. Zo zorg je ervoor dat je startklaar staat op het moment dat de corona-crisis over is. Dus laat je juist nu nog meer zien, zodat iedereen weet wat je te bieden hebt. Bovendien is het nu, juist in deze tijd, prettig om er niet alleen voor te hoeven staan met je creatieve job. Ik kan je helpen. En sparren met de andere deelnemers kan ook een echte steun in de rug zijn.

05-Monique-van-der-Vlist-Haal-meer-werk-uit-je-illustraties

06-Monique-van-der-Vlist-Haal-meer-werk-uit-je-illustraties

Illustratoren: Hanne Hoogendam, Leen van der Heijdt en Jolanda Hooijmans

Is de training altijd in groepsverband?
Nee hoor, ik bied ook persoonlijke coaching aan. Ook dan help ik jou als illustrator of ontwerper om op nieuwe ideeën te komen en die uit te werken. Het is mooi om te zien dat er dan echt een motortje wordt aangezet. Daar kunnen mooie dingen uit komen!

07 Monique van der Vlist Haal meer werk uit je illustraties
Illustrator: Marianne van der Walle – Op de grond werk van Esther Schuivens (Ted & Tone)

Wanneer begint er een nieuwe training?
De eerstvolgende training loopt van vrijdag 10 september tot en met donderdag 2 december 2021. Daarna start een cursus in januari 2022. Wil je meer weten; mail me: monique@happymakersblog.com. Dan kunnen we altijd even bellen!


Samenwerkdag pré-corona met illustratoren Anne Kuiper (Goudenlijntjes), Megan McNulty, Marlon Doomen, Aniek Bartels en Claudi Kessels

Ik wilde verder komen met mijn werk. Het ging best goed maar ik had het gevoel dat er meer uit te halen was. Ik ging van parttime naar fulltime illustrator. Nu ben ik volledig afhankelijk van illustratie-werk.

Illustrator Lotte Dirks

fotos: Monique van der Vlist. Op onze homepagina zie je een foto van Ingrid WuysterTeken Ing met in haar hand een door haar ontworpen certificaat voor de deelnemers aan de cursus.

Steun jij ons al?

Wij zijn heel blij met onze gumclub en de artikelen die we voor jullie kunnen maken en schrijven. Dankzij jullie houden we de site in de lucht en blijven we hier alles voor jouw illustratie inspiratie delen.

Doneer vrijblijvend een bedrag dat jij de Gumclub gunt en we gummen nog lang en gelukkig verder.

Natuurlijk, ik steun jullie graag!