‘Ik ben het al! – Yvonne Jagtenberg bij WG kunst

Elk jaar organiseert WG kunst een bijzondere expositie in het kader van de Kinderboekenweek. Dit jaar wordt het werk van illustrator en schrijver Yvonne Jagtenberg tentoongesteld. Ik ben erg onder de indruk van deze expositie en deel mijn enthousiasme graag met jullie.

Yvonne Jagtenberg

Yvonne Jagtenberg (1967) is illustrator en schrijver. Vrijheid en humor zijn de essentie van haar werk. Haar tekeningen zijn fantasierijk en eigenzinnig. Ze schreef en illustreerde meer dan vijftig prentenboeken waaronder ‘Mijn wonderlijke oom’, ‘Hup Herman!’ en diverse boeken over Balotje. Haar nieuwste prentenboek is ‘Ik ben Pippi niet!’. Ze won vele prijzen, waaronder twee keer het Gouden Penseel.

De titel van haar expositie ‘ik ben het al!’ heeft Yvonne zelf gekozen. Het is een tegendraadse verwijzing naar het huidige thema ‘Worden wat je wil’ van de Kinderboekenweek. ‘Het gaat tegenwoordig zo over wat we later worden’, zegt ze in het interview in Het Parool van 8 september 2021. ‘Maar je bent het toch al? Je bent toch al een mens?’

Yvonne Jagtenberg

Dit statement spat van haar werk. Elke tekening nodigt uit om dichterbij te komen en de tijd te nemen om te beleven wat er allemaal gebeurt op het papier. Kijken naar al dat moois is energiek en rustgevend tegelijk. De kleuren, losse lijnen en de autonome karakters laten een wereld zien die sprankelt en ontroert. Een wereld waarin alles goed is, zoals het is.

De tientallen originele tekeningen van haar prentenboeken waaronder ‘Arno en de bal’, ‘Hondje’ en ‘Een bijzondere dag’) zijn samen met haar muurschilderingen tot en met 7 november 2021 te zien in WG Kunst in Amsterdam.

Yvonne Yagtenberg WG kunst

Yvonne Jagtenberg schrijft ook prachtig. Ik kocht haar boek ‘Wandert, de laatste jongen die naar zijn ouders luisterde’, uitgegeven door Querido. Doe jezelf een bezoek aan haar tentoonstelling cadeau en misschien ook één van haar prentenboeken. Hoe meer Yvonne Jagtenberg, hoe beter.

Over WG Kunst
WG Kunst is een culturele instelling die zich richt op hedendaagse kunst en is, zoals zij zelf omschrijven, een plek tussen atelier en galerie. Elk jaar organiseren zij het Kinderboekenweekproject en worden er educatieve workshops voor schoolklassen van het basisonderwijs gegeven.
Eerder werd het werk van onder andere Annemarie van Haeringen, Harrie Geelen, Floor Rieder en Thé Tjong King tentoongesteld. Iedere expositie is een feest. Naast de galerie bevindt zich het WG Café waar je terecht kunt voor een kop thee en een lekkere lunch.

Yvonne Jagtenberg

Meer informatie
De expositie is te bekijken van 1 september t/m 7 november 2021.

Openingstijden: dinsdag t/m zondag 13.00-17.00 uur, reserveren tijdslot via www.wgkunst.nl.

Locatie: WG kunst, Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 28 te Amsterdam

Credits
Alle foto’s bij dit artikel zijn gemaakt door Miriam Bouwens tijdens de expositie. De uitgelichte afbeelding is van de tentoonstellingsposter van WG kunst.

Steun jij ons al?

Wij zijn heel blij met onze gumclub en de artikelen die we voor jullie kunnen maken en schrijven. Dankzij jullie houden we de site in de lucht en blijven we hier alles voor jouw illustratie inspiratie delen.

Doneer vrijblijvend een bedrag dat jij de Gumclub gunt en we gummen nog lang en gelukkig verder.

Natuurlijk, ik steun jullie graag!