Museum Voorlinden in Wassenaar – zwembad, taart en een ontroerend stel onder een parasol.

door Jolanda Hooijmans

De Gumclub vroeg mij (Jolanda Hooijmans) wat mijn favoriete museum op dit moment is. Daar hoefde ik niet lang over na te denken want dat is museum Voorlinden in Wassenaar.
Waarom? Het museum verenigt oud en nieuw plus het is gelegen op een prachtig landgoed tussen lommerrijk groen. Alleen al de wandeling naar dit museum is inspirerend en rustgevend. Het klassieke landhuis uit 1912 is nu een restaurant. De tuinen zijn aangelegd door de bekende landschapsarchitect Piet Oudolf, één van mijn favoriete tuinontwerpers. 

Het landhuis heeft een ruim terras waar je nippend aan je kopje thee de groene verte in droomt. Het museum zelf is strak en modern gebouwd vol met licht en grote raampartijen die uitzicht bieden op de tuinen (het lijken wel schilderijen).


De collectie is al even modern. Het heeft een leuke vaste collectie en veel wisselende tentoonstellingen zodat er altijd iets nieuws te zien is.

wisselend_schilderij

wisselend_keramiek

Op deze foto’s werk uit een eerdere tentoonstelling in het museum Voorlinden van het kunstenaarsduo Jonas Wood (schilder) en Shio Kusaka (keramist).

De vaste collectie heeft humor en wekt illusie op: je kunt zwaaien vanaf de bodem van het zwembad naar je vriend/vriendin die aan de rand van het zwembad staat en het water in staart (‘Swimming Pool’ van Leandro Erlich). Het grote echtpaar onder de parasol stal mijn hart.
couple_under_umbrella
Couple under an Umbrella van Ron Mueck

Een bezoek aan dit museum is een verfrissende ervaring, ontspannend en prettig. Omdat er regelmatig wisselende tentoonstellingen is het ook fijn terugkomen. 


Kijk eens hoe lekker, die werken van Thiebaud

Op dit moment (tot 16 sept 2018) is er een tijdelijke tentoonstelling te zien van de Amerikaanse kunstenaar Wayne Thiebaud (1920) die inmiddels 97 jaar is en nog steeds schildert! Thiebaud heeft een rijke pasteuze schilderstijl in pasteltinten en felle kleuren.
Bakery-Case-1996-download
©Wayne Thiebaud, Bakery Case, 1996, collection museum Voorlinden, c/o Pictoright Amsterdam 2018

De taarten, ijsjes en hotdogs die hij schildert, doen je watertanden: je zou ze het liefst van het schilderij willen pakken en opeten. Maar dat hoeft niet want je kan op het landgoed in een pop-up ‘Bakery Case’ zo’n pastelkleurig taartje proeven.

pop_up_restaurant_voorlinden
Pop-up Bakery Case – Photo: Antoine van Kaam


Zeker in de maanden juli en augustus is het museum de moeite waard om te bezoeken: de tuinen staan dan in hun mooiste bloei met wuivende grassen, prachtige kleuren en zoemende bijtjes… Heb ik je inmiddels al overgehaald om hier echt eens naartoe te gaan???

Website: www.voorlinden.nl
Instagram: www.instagram.com/museumvoorlinden/
Adres: Buurtweg 90, 2244BG Wassenaar.
Openingstijden: dagelijks van 11.00-17.00 uur
prijs: 15,- volwassenen, kinderen t/m 12 jaar: gratis, kinderen tussen 13 t/m 18 jaar: 7,50 (museumkaart niet geldig), 


Meer zien van Thiebaud? Kijk eens op de fanpage (life is sweet) op Instagram.

De foto’s van het werk van Jonas Wood en Shio Kusaka en ‘couple under an umbrella’ (van Ron Mueck) zijn gemaakt door Jolanda Hooijmans.
De foto van het pop-up restaurant ‘Bakery Case’ is door Antoine van Kaam.
Het beeld op de homepagina is Green Dress, nu te zien op de tentoonstelling Wayne Thiebaud – ©Wayne Thiebaud, Green Dress, 1966-2017, Private Collection, c/o Pictoright Amsterdam 2018

Bedankt Museum Voorlinden en Jolanda Hooijmans!

Meer werk van Jolanda? Dat kan op haar Instagram account: Jolanda Hooijmans – Kunst van Joop en binnenkort op haar eigen website.

Steun jij ons al?

Wij zijn heel blij met onze gumclub en de artikelen die we voor jullie kunnen maken en schrijven. Dankzij jullie houden we de site in de lucht en blijven we hier alles voor jouw illustratie inspiratie delen.

Doneer vrijblijvend een bedrag dat jij de Gumclub gunt en we gummen nog lang en gelukkig verder.

Natuurlijk, ik steun jullie graag!