LEKKER FEL – waterverf van Nicker

Nicker colours is ontstaan in 1947 en maakt al sinds 1950 hun bekende Poster Colours van zeer hoge kwaliteit voor Animatie studio’s, designers, reclamemakers en andere professionals. Met Nicker gebruikers zoals Studio Ghibli, Dragon ball Z, One piece, Slam Dunk en Astro boy is Nicker populairder dan ooit tevoren.

Trendliving importeert de Nicker producten uit Japan. En ik mocht voor Gumclub een setje proberen. Of ik wilde kiezen uit: Postercolour, Gouache of Designer Colour? Wat een luxe probleem. Omdat ik al gouache en aquarel heb waar ik heel tevreden mee ben dacht ik: laat ik Designer Colour proberen.

Normaal gesproken werk ik veel met aquarelverf van Schmincke, met van die pads in een tinnen doosje, en dat wissel ik af met gouache van bijvoorbeeld Windsor & Newton. In vergelijking daarmee zijn de kleuren van deze Designer Colour bijzonder intens. Het lijkt zelfs een beetje op ecoline qua intensiteit, want het bevat veel pigment.

De kleuren lossen goed op en blijven ook goed oplossen. Je kunt de kleuren die je op je palet hebt dus steeds opnieuw blijven gebruiken.

Ik sprak Trendliving over deze en de andere verf van Nicker:

Wauw, wat een heerlijk felle kleurtjes zeg; heel veel pigment!
Voor mij persoonlijk was dit wel een andere manier van schilderen, ik ben gewend om dingen in laagjes op te bouwen, en de onderste laag verdween een beetje als ik er overheen ging. Ik denk dat deze verf wat minder vettig/wat droger is, dan aquarelverf?
Er zitten inderdaad echt met heel veel pigmenten er in, maar minder bindende pigmenten. Het is inderdaad een beetje wat je gewend bent. Designer Colour is echt voor de professionals bedoeld en wordt ook echt veel bij kleding ontwerp, auto design boeken,  en dat soort dingen gebruikt.

Zouden jullie een andere verf van Nicker aanraden voor wat meer gelaagd en speelser werken?
De Postercolours van Nicker zijn eigenlijk het product waar ze bekend om geworden zijn (ook vooral door Ghibli animaties). Het is echt een aquarel achtige verf gemaakt voor animatie landschappen en dat soort schilderwerk. Postercolour droogt erg snel op, kan snel gelaagd worden en is in het algemeen wat matter. Het kan ook doorzichtiger gemaakt worden met verdunnen.

Dat klinkt goed, nu ben ik ook wel heel nieuwsgierig geworden naar die Poster Colour! Hebben jullie die nog in huis?
Ik verwacht alle setjes die Nicker heeft voor de Designer colours en Poster colours eind Januari of begin Februari binnen te hebben. Helaas door covid is het een beetje vertraagd.

Ha, das goed te weten! We houden jullie site in de gaten. Ontzettend bedankt dat we deze set mochten proberen, en onze vragen wilden beantwoorden.

Wat een heerlijkheid al deze materialen uit Japan toch? Fijn om deze ‘fetish’ te delen.
Op de site van Trendliving vindt je ook merken als: Posca, Sakura, Pentel en misschien in de toekomst ook fijne Japanse penselen…

Er zijn overigens 98 kleuren voor de Designer colours en 77 voor de Poster colours.

KIJKTIP
Voor wie Studio Ghibli nog niet kent, misschien heb je wel eens de grote grijze kattengeest Totoro gezien? Deze wordt tot op de dag van vandaag gebruikt als icoon van Studio Ghibli. My Neighbor Totoro is dan ook een van de bekendere klassiekers, en niet voor niets! De animaties van Ghibli zijn nu te zien op Netflix. Laat je betoveren door deze magische wereld uit Japan.

Foto’s en schetsen: Valesca van Waveren

Steun jij ons al?

Wij zijn heel blij met onze gumclub en de artikelen die we voor jullie kunnen maken en schrijven. Dankzij jullie houden we de site in de lucht en blijven we hier alles voor jouw illustratie inspiratie delen.

Doneer vrijblijvend een bedrag dat jij de Gumclub gunt en we gummen nog lang en gelukkig verder.

Natuurlijk, ik steun jullie graag!