Pauline: Acryla Gouache, de andere gouache verf

Pauline van Eijle laat prachtig werk zien op haar instagram account. In haar biografie staat: “I love exploring a variety of media”. En dat doet ze met verve! Behalve de inspireerde beelden deelt Pauline ook haar ervaringen en kennis met de verschillende materialen. Pauline’s eerste post voor de Gumclub was over ecoline. Nu vertelt ze in kleuren en tinten over gouache. Niet zomaar gouache maar Acryla Gouache.

schetsboek-4
Een paar jaar geleden zag ik Holbein Acryla Gouache voor het eerst op Instagram, en ik viel meteen voor de sprankelende kleuren. Maar wat is het verschil met gewone gouache? Je zou zeggen: koop een tube en probeer het uit, maar dat viel toen nog niet mee. Acryla Gouache is van het Japanse merk Holbein, en inmiddels is het gelukkig ook in Nederland te koop.
schetsboek-1-
Wat is acryl gouache
Traditionele gouache is een dekkende waterverf, acryl gouache is een mix van gouache met acrylverf. Beide zijn wateroplosbaar, maar acryl gouache droogt sneller, en is (nog sterker) mat en dekkend, ook over donkere kleuren.

Verschillen
Het belangrijkste verschil tussen traditionele gouache en acryl gouache is dat je traditionele gouache altijd weer nat kunt maken en verwerken, zowel op je palet als op papier. Acryl gouache heeft eigenschappen van acrylverf, dat betekent dat de verf met water oplosbaar is zolang hij nat is, maar opgedroogd is hij watervast. Dus eenmaal droog is de verf hard en kun je hem niet meer activeren, een restant op je palet is niet meer bruikbaar. 
Een groot voordeel vind ik dat een geschilderde, droge laag niet mengt met wat je eroverheen zet, net als bij acrylverf. Dus heel geschikt voor ondergronden en werken in lagen.
Traditionele gouache droogt lichter op dan het er uitziet als het nat is; acryl gouache verandert niet van kleur, en is te gebruiken op verschillende ondergronden, ook op bv doek. Het is wat meer flexibel dan traditionele gouache, en barst minder snel.
Acryl gouache vind ik ook sterker dekkend en matter dan traditionele gouache.
kleurkaart-2

Waarom zou je acryl gouache gebruiken?
Allereerst vanwege de prachtige kleuren en de grote dekkingskracht. Ik vind de kleuren echt veel krachtiger en helderder dan van gewone gouache. Er zit veel pigment in, de kleur blijft goed overeind als je de verf verdunt met water. En ik vind het erg lekker verwerken. 
Het kan worden gemengd met andere wateroplosbare verf zoals gouache en acrylverf, je kunt ze ook goed bij elkaar gebruiken.
Eroverheen tekenen en accenten aanbrengen gaat goed met fineliner, gelpen of pen en inkt, maar met kleurpotlood gaat het wat minder makkelijk.
lijnen-over-verf-gumclub
Tips
Als palet gebruik ik hetzelfde palet dat ik ook voor acrylverf gebruik, een afscheurpalet. Dat zijn vellen papier met een wasachtig laagje, dat je weggooit als de verf is opgedroogd.
Nog handiger is het Keep-Wet palet, dat ik sinds kort gebruik. Het is een soort platte, kunststof doos waarin je de natte verf bewaart op speciaal keep-wet papier. Dat is papier dat lang vochtig blijft, zodat de verf wekenlang bruikbaar blijft. 
Je kunt de verf op een gewoon palet ook wat langer vochtig houden door er water overheen te sprayen. 

schetsboek-2

Pauline verkoopt ook haar (gouache) schilderijen, als je contact met Pauline wil opnemen kan dat via Instagram en daar zie je ook een paar van haar schoonheden.

alle beelden in dit artikel zijn van Pauline van Eijle.

Wil je meer van Pauline zien en lezen? Goed idee!

instagram
Pauline over ecoline

illustratoren die veel met gouache werken + een boodschappenlijstje

andere illustratoren die prachtige dingen maken met gouache
Anisa Makhoul
Viktorija Semjonova
Cécile Berrubé
Dinara Mirtalipova

dit artikel bevat affiliates links

Steun jij ons al?

Wij zijn heel blij met onze gumclub en de artikelen die we voor jullie kunnen maken en schrijven. Dankzij jullie houden we de site in de lucht en blijven we hier alles voor jouw illustratie inspiratie delen.

Doneer vrijblijvend een bedrag dat jij de Gumclub gunt en we gummen nog lang en gelukkig verder.

Natuurlijk, ik steun jullie graag!