Naar de markt met Alice Mulder

Ik ga naar de markt en neem mee … Tja wat neem je eigenlijk mee naar die Kerstmarkt waar je mooie postkaarten en leuke posters gaat verkopen? Je werk natuurlijk, wat lekkers en een thermos warme thee. Maar wat is nog meer handig? Alice Mulder heeft goede tips voor ons. Ze heeft al op heel wat markten gestaan. Dus pen en papier bij de hand voor je boodschappenlijst. Alice ken je misschien wel van haar kleurrijke, grappig werk waar de risoprinter voor een herkenbare toon zorgt. Alice verkoopt haar werk ook regelmatig op verschillende markten en neemt ons nu mee de markt op.

riso_alice_girls

zine van Alice Mulder over meubels met vrouwennamen

Op welke markten heb jij je werk verkocht?
Sinds een tijdje verkoop ik regelmatig op markten, van de Home Made Market in Den Haag tot Comics, Art & Beer in Rotterdam (elke maand in Rotown, erg leuk!). Ik stond dit jaar ook op Graphic Bazaar. Deze bazaar werd georganiseerd door het Graphic Matters festival en voor mij extra interessant omdat mijn werk beïnvloed is door mijn grafische achtergrond. Een Art Book Fair zoals tijdens het Magical Riso Event (alleen maar over risoprinten) is ook een heel fijn event omdat er echt liefhebbers voor zo’n specifiek onderdeel komen. Ook Comics, Art & Beer richt zich echt op de stripliefhebber. Ik merkte dat het publiek heel enthousiast was omdat het zo’n specifieke markt is. Dat kan dus heel handig zijn als je daar goed bij past.

Hoe zoek je een markt uit die bij je past?
Kijk goed of je zelf geïnspireerd raakt van een markt, dan zal je daar ook goed passen met je eigen werk. Er zijn soms op markten veel mensen met redelijk hetzelfde werk en de vraag is hoe jij je onderscheidt daarvan. Het is voor de bezoeker interessanter als er uniek werk te vinden is. Het contact met bezoekers is op markten erg belangrijk want ik merk bijvoorbeeld zelf dat ze dan beter begrijpen wat en hoe je je het maakt en daarvoor eerder iets zullen kopen. Een persoonlijk verhaal bij een werk is toch altijd het extraatje van een markt bezoeken en kan mensen echt enthousiast krijgen.
Het is altijd aardig om om de mensen die naar je kraam komen te begroeten, maar je hoeft er natuurlijk niet meteen bovenop te duiken en veel te gaan vertellen. Voel aan wanneer mensen gewoon even willen kijken zonder een verkooppraatje te krijgen. Ook ze een fijne dag/festival/markt wensen laat een positieve indruk na. En geef visitekaartjes mee bij elke verkoop. Leg ze ook goed zichtbaar neer op je kraam zodat mensen ze mee kunnen nemen. Altijd leuk om nieuwe instagramvolgers te krijgen bijvoorbeeld.

Alice_markt1
Alice_print1

Heb je tips voor een illustrator die de spullen op een markt wil verkopen?
Ik heb geen mobiel pinapparaat, maar zit daar wel over na te denken. Voorlopig red ik me nog met Tikkies en contant, maar op sommige locaties of met een ouder publiek is dat soms lastiger. Ook boekhoudkundig gezien is een pinapparaat makkelijk omdat je dan een handige uitdraai kan maken van je verkopen.
Zorg ook dat je genoeg tasjes en papieren zakjes mee hebt, zodat je deze extra service kan bieden en je werk zo goed mogelijk mee naar huis genomen kan worden. In geval van regen zijn plastic hoesjes voor je werk (met zo’n plakstrip bijvoorbeeld) onmisbaar, anders kun je een groot deel van je koopwaar weggooien na afloop. Verder is het leuk om je kraam extra te laten opvallen met bijvoorbeeld een kaartenrek, leuke lampjes, plantjes of andere dingen die een beetje de hoogte in kunnen gaan. Als alles plat ligt valt er vanaf een afstand bijna niks te zien en zullen mensen sneller je kraam overslaan.

alice_riso_nieuw

nieuwste zine van Alice: signs of Duncan

over het Gumclub panel
De Gumclub wil een ‘platform’ zijn voor en door illustratoren. We krijgen niet alleen veel tips en mooi werk van jullie te zien, maar ook regelmatig vragen. De Gumclub heeft nu een flinke lijst vragen waarvan we denken die voor jullie interessant kunnen zijn. Deze vragen geven we dus weer door. Aan jullie! Zo hebben we een artikel over ‘je archief‘ geplaatst en ‘inspiratie’..
In het volgende artikel willen we graag aandacht geven aan het onderwerp ’tijd’. Denk hierbij aan vragen als: Hoe ziet je dag er uit? Hou je de tijd bij die je in een project steekt? Hoe zorg je ervoor dat je je kan concentreren?

Heb jij ook een vraag voor het Gumclub-panel? Stuur een mailtje naar hallo@gumclub.nl en wij sturen de vraag weer door.

andere vragen voor het Gumclub panel die aan bod komen
concept: Hoe krijg je een idee?
tijd: Hoe ziet je dag er uit? Hou je de tijd bij die je in een project steekt? Hoe zorg je ervoor dat je je kan concentreren?
leren: Wat wil -of ‘moet’ je nog leren? Wat was een goede ‘les’, welke cursus / workshop heb je gevolgd?
acquisitie: Wat doe / deed je aan acquisitie?
werkmethodiek: Hoe te beginnen, wat zijn de volgende stappen en wanneer is het ‘af’?

wil je Alice volgen? Goed idee!
website
instagram
volgende markt
etsy

Alle foto’s en illustraties zijn van Alice Mulder: bedankt! Het beeld op onze homepagina is de happy cat meditation print.

Steun jij ons al?

Wij zijn heel blij met onze gumclub en de artikelen die we voor jullie kunnen maken en schrijven. Dankzij jullie houden we de site in de lucht en blijven we hier alles voor jouw illustratie inspiratie delen.

Doneer vrijblijvend een bedrag dat jij de Gumclub gunt en we gummen nog lang en gelukkig verder.

Natuurlijk, ik steun jullie graag!