In gesprek met Angelyn Peh (Waterverf maand)

Hou je van waterverf, van de heldere kleuren, de onwaarschijnlijkheid van verschillende tinten en het toeval in kleurverloop? Dan stel ik aan je voor: Angelyn Peh, illustrator en ontwerper wie voornamelijk werkt met waterverf en inkt. Zij maakt erg gedetailleerd werk, en de kleuren, zo helder en mooi in combinatie, echt prachtig! Naast dat Angelyn heel goed is in het overbrengen van emoties en sfeer in een volledige illustratie, maakt zij ook veel losse illustraties in bepaalde thema’s, wat ook weer sfeer geeft en bijna magisch is. Voor de waterverf maand van de Gumclub wilde Angelyn voor ons een aantal vragen beantwoorden!

* ENG – There is also an English version of this interview with Angelyn, you can read it here.

Angelyn Pen Eggs

Ik vind het heerlijk om te focussen op niks anders dan hoe de verf reageert op de ‘washes’ die ik op papier zet

Om te beginnen: voor de mensen die je (nog) niet goed kennen, wie ben je en wat maak je zoal? Hoe zou je je werk omschrijven?
Hi, ik ben Angelyn! Ik ben een illustrator en ontwerper en werk vooral met waterverf. Ik heb de neiging om de focus te leggen op de schoonheid van fysieke objecten, waarbij ik ook naar de verhalen en emoties erachter hint. Graag gebruik ik heldere kleuren, maar ik wil ook het gevoel van melancholie vastleggen in de beschrijvingen van wat ik maak. Mijn hoop is dat mijn werk — de illustraties en de daarbij passende woorden — een bepaald gevoel van kinderlijke verwondering en een wat sombere dankbaarheid geven, wat eigenlijk komt uit de realisatie dat we maar een bepaalde tijd op de wereld zijn, dus dat we de dingen die ons gelukkig maken moeten waarderen.

portretfoto Angelyn Pen

zandloper Angelyn Pen

Hoe kwam je erachter dat waterverf en inkt de mediums voor jou waren?
Met dank aan Pauline Baynes en haar Narnia illustraties heb ik vanaf jonge leeftijd een liefde ontwikkeld voor inkt. Ik vond haar lijnwerk altijd visueel zoveel voldoening geven! Mijn ervaring met het werken met fineliners was ook vrij rechttoe rechtaan, wat mij de vrijheid gaf om te focussen op het beeld zelf en niet de techniek. Ik beschouw mijzelf nog steeds vooral als inkt kunstenaar :).

Angelyn Pen Madeleine

Ik werkte eerst met Copic Markers, maar ik wilde de vrijheid om kleuren te mixen.

Wat betreft waterverf; ik hou er van hoe het zo verschillend is van tekenen. Ik moest opeens focussen op de negatieve vlakken tussen de lijnen en deze zo ontwikkelen dat de lijnen overbodig werden. De doorschijnendheid van waterverf trok mij erg aan — het was eigenlijk iets wat ik instinctief meteen begreep. En ik wilde de vrijheid om kleuren te mixen: toen ik de switch van potlood naar kleur maakte, werkte ik eerst met Copics (alcohol markers), maar hierbij vond ik het ‘kleur voor kleur’ werken heel frustrerend. Er waren zoveel verschillende tinten die ik zelf niet kon maken zonder de stift in die specifieke kleur te kopen, het werkte voor mij gewoon niet. Met die blik was waterverf een natuurlijke volgende stap voor mij.

Angelyn Pen Temple

Wat is je favoriete aspect van waterverf?
Mijn favoriete aspect is de mogelijkheid om subtiele veranderingen in kleur aan te brengen. In de zeldzame momenten wanneer ik met andere verf experimenteer (bijvoorbeeld acrylverf of olieverf), merk ik altijd dat ik deze verf onbewust verdun met water, om zo ook deze genoemde ‘kleur shifts’ te krijgen.

Waar ik ook vaak van geniet is de uitdaging die bij waterverf komt kijken, omdat ze best een hoop precisie en oplettendheid vereisen. Ik vind het heerlijk om te focussen op niks anders dan hoe de verf reageert op de ‘washes’ die ik op papier zet — het werken van moment op moment om zeker te weten dat de verhouding water versus pigment precies goed is, dat elk hoekje is gevuld zonder dat de verf dunner wordt en dat er een perfecte balans is tussen kleur intensiteit en doorschijnendheid.

Wanneer je begint met een nieuw werk, hoe ziet je proces eruit? Schets je eerst je hele idee en gebruik je daarna waterverf? Of begin je misschien eerst met het experimenteren met de verf?
Tot voor kort had ik best een tijd nodig om met een idee te komen en dit in mijn hoofd uit te werken tot ik tevreden was. Normaal gesproken hou ik het schetsen en verven voor het laatst, maar nu probeer ik iets te schilderen, wat dan ook, al voor ik een gericht idee heb om uit te werken. Het helpt voor mij om de creativiteit te ‘laten stromen’ en het houdt de bewegingen met de kwast vertrouwd. Te veel tijd zonder mijn handen te gebruiken maakt het hele proces wat stroever.

Er is een bepaalde spanning tussen het hebben van een verhaal om te vertellen en weten wanneer je je werk je werk moet laten, zonder onderliggende betekenis.

Angelyn Pen fruitcake

In jouw werk krijg ik een sterk gevoel van het vertellen van een verhaal. Hoe belangrijk is het voor jou dat een illustratie die je maakt een bepaald verhaal vertelt? Of is dit vaak erg intuïtief?
Er is een bepaalde spanning tussen het hebben van een verhaal om te vertellen en weten wanneer je je werk je werk moet laten, zonder onderliggende betekenis. Ik worstelde (en nog steeds) met het forceren van beide, met de poging mijn publiek tevreden te stellen op dat moment. Het kan ook erg gevoelig en kwetsbaar zijn om bepaalde werken te creëren, omdat ze misschien niet makkelijk zijn om uiteindelijk te delen. Eerlijk gezegd ben ik nog steeds aan het leren wat voor mij ‘echt’ en authentiek voelt.

Heb je een favoriet schilderij dat je hebt gemaakt?
Oh, dat is lastig! Ik denk niet dat ik er eentje kan kiezen, maar mijn Inktober schilderijen van vorig jaar zijn een aantal van mijn favorieten. Rond die tijd was ik erg geïnspireerd om steeds meer lagen en concepten toe te voegen aan mijn composities, wat succesvol moet zijn geweest, omdat mensen de serie erg waardeerden. Het is echt een speciaal gevoel wanneer de artiest en het publiek zo in verbinding worden gebracht :).

Angelyn Pen collection

Ik gebruik graag ‘tussen’ kleuren! Dit zijn kleuren die ik gebruik om tonen en stemmingen te verschuiven om zo mijn intuïtie te evenaren.

Heb je een speciale waterverf favoriet, een kleur die je koestert of een tube waar je een beetje meer van houd dan van anderen? Zo ja, waardoor precies die?
Dat is wel grappig dat je dat vraagt, de meeste kleuren die me te binnen schieten zijn wat ik noem ‘tussen’ kleuren! Dit zijn kleuren die ik gebruik om tonen en stemmingen te verschuiven om zo mijn intuïtie te evenaren. Twee voorbeelden hiervan zijn Payne’s grijs (een specifieke tint grijs) en schaal roze — ik gebruik ze niet vaak op zichzelf, maar ik combineer de grijze graag met kobalt blauw en het roze met… eerlijk gezegd bijna elke kleur! (alhoewel veelal groen, geel en cadmium rood) Zonder deze twee kleuren krijg ik vaak de nuances niet waar ik naar op zoek ben, al mijn gebruikte kleuren zouden dan heel eenzijdig voelen.

En dan als laatste, uit Gumclub traditie: wat is je favoriete gum?
Toen ik nog meer echt tekende, gebruikte ik vaker een kneed gum, dus deze verdient om benoemd te worden — zeker omdat ze zo ‘schoon’ zijn! Ze zijn perfect om mee te nemen op reis en wanneer je buiten aan het tekenen bent. Momenteel gebruik ik een Staedler Mars plastic gum en ik weet niet hoe, maar ik gebruik de gum al drie jaar en er is nog steeds 80% van over! Misschien gum ik gewoon niet zoveel, omdat ik meer schilder dan teken? Alhoewel ik niet denk dat dat het is. Wie weet heb ik gewoon een magische gum :).

Foto’s en illustraties door Angelyn Peh

Nog meer Angelyn?
Wil je Angelyn blijven volgen? Goed idee!
Instagram
Prints
Patreon
YouTube

Steun jij ons al?

Wij zijn heel blij met onze gumclub en de artikelen die we voor jullie kunnen maken en schrijven. Dankzij jullie houden we de site in de lucht en blijven we hier alles voor jouw illustratie inspiratie delen.

Doneer vrijblijvend een bedrag dat jij de Gumclub gunt en we gummen nog lang en gelukkig verder.

Natuurlijk, ik steun jullie graag!