In gesprek met Aniek Bartels (wholesale maand)

Aniek Bartels is een allround illustrator. Ze werkt zowel in opdracht voor grote merken als voor kleinere klanten, maar weet ook heel goed haar eigen merk en label neer te zetten. Een echte vakvrouw dus, met veel kennis op het gebied van wholesale. We waren dan ook SUPERblij dat wij mochten haar mochten interviewen over zowel de creatieve als de zakelijke kanten van het illustratorschap. Lees en leer!

Je zou de vele bezoekjes aan het postkantoor als een nadeel kunnen beschouwen. Maar in tijden van thuis werken kan ik zo’n wandeling juist wel waarderen.

Werken in opdracht en het verkopen van haar eigen werk gaan hand in hand bij Aniek
Het leukste is als je het allebei kan doen. In mijn geval levert het werken in opdracht financieel meer op. Maar het verkopen van mijn werk in winkels draagt bij aan mijn zichtbaarheid. Waardoor mensen mij weer inschakelen voor een leuke illustratie/ontwerp klus. Het is dus een soort wisselwerking. Je zou de vele bezoekjes aan het postkantoor als een nadeel kunnen beschouwen. Maar in tijden van thuis werken kan ik zo’n wandeling juist wel waarderen.

Waar ben je op dit moment mee bezig Aniek?
Ik werk altijd aan veel leuke verschillende projecten tegelijk. Maar een van mijn favoriete projecten waar ik momenteel mee bezig ben zijn de Bliss Kids kaarten. Dat wordt een hele leuke kaarten set die bijdraagt aan de groei en bloei van kinderen. En ik ben ook net begonnen met de branding voor een hele mooie ruimte waar straks kinderfeestjes gevierd gaan worden

Begin vorig jaar ben ik 100% gaan freelancen. Spannend! Maar heel erg fijn om je eigen strategie te bepalen.

Over het verloop van haar carrière
Als kind vermaakte ik mezelf al met het maken van vrolijke tekeningen. Maar illustreren heb ik geleerd op de Willem De Kooning Academie in Rotterdam. Daar ben ik in 2014 afgestudeerd als illustrator. Tijdens mijn opleiding heb ik leuke stages gevolgd bij Hema en Cloudfactory. Daar ontdekte ik dat ik het superleuk vind om in een team te werken. Dus na mijn opleiding heb ik naast mijn eigen freelance opdrachten parttime bij verschillende designbureaus gewerkt. Begin vorig jaar ben ik 100% gaan freelancen. Spannend! Maar heel erg fijn om je eigen strategie te bepalen. De vrijheid om op zoek te gaan naar opdrachtgevers die perfect bij mij passen vind ik heerlijk.

Over de noodzaak van branding (het neerzetten van je merk) voor illustratoren
Ik vind het wel belangrijk om een branding te hebben als illustrator. Naast mijn eigen illustratie stijl kan ik met mijn branding nog iets meer onderscheiden van de rest. Op deze manier kun je jezelf op een professionele manier makkelijk presenteren als merk.

Over de branding van Goodness Gang
Samen met Joëlle Wehkamp heb ik een leuk kinderlabel opgezet, Goodness Gang. Met Goodness Gang willen wij graag iets bijdragen aan de wereld en alles een stukje beter en leuker maken. Het proces om tot ons merkuitstraling te komen begon met een brainstormsessie. Daar bedachten we wat we willen uitstralen en voor wie ons merk bedoeld is. Welke kleuren en letters horen daarbij maar ook vooral wat vinden wij zelf mooi. Want dat is ook belangrijk. Met ons merk willen we positiviteit, creativiteit en de liefde voor natuur uitstralen. Sommige onderdelen uit ons branding zijn geïnspireerd op gerecyclede spullen, zoals het theedoek patroon.

Tip van Aniek voor een goede branding
Een tip van mij voor een goede branding is: wees consequent. Als je keuzes hebt gemaakt voor bepaalde stijlelementen, laat deze dan ook regelmatig terugkeren zodat mensen duidelijk zien dat het over jouw merk gaat.

Er zijn winkels die de producten graag inkopen en andere werken graag op consignatie basis.

Waar je aan moet denken bij Wholesale: contact, consignatie en percentages
Het is superleuk om je spullen bij verschillende winkels te verkopen. Deze winkels hebben vaak goede tips en helpen je om je producten aan zo veel mogelijk mensen te verkopen. Meestal ga ik zelf langs bij de winkels (als ze weer open zijn) met wat voorbeelden van de items die ik verkoop. Maar soms stuur ik ook een mailtje. Er zijn winkels die de producten graag inkopen en andere werken graag op consignatie basis. Dat houdt in dat wanneer er iets van mij verkocht is ik een factuur mag sturen voor een bepaald percentage. De winkels hebben vaak zelf al een percentage waar ze mee werken. De factuur stuur ik meestal elke maand of kwartaal. Het fijnste is als de winkel het product gewoon inkoopt. Dat scheelt veel administratie gedoe. Maar voor winkels is het fijn om even te testen of het product aanslaat.

Over prijsafspraken met klanten: vast tarief, royalties of uurtarief?
Voordat ik met een opdracht begin maak ik altijd duidelijke afspraken over de prijs. Meestal gaat een uitgebreid kennismakingsgesprek daaraan vooraf om een goede inschatting te kunnen maken. De betalingsconstructie (vast tarief, uurtarief, royalty basis, ruilhandel) hangt af van de wensen van de klant. Soms is er geen budget en hebben ze een voorkeur voor royalty basis. Voor grote opdrachten maken veel opdrachtgevers graag gebruik van een vast tarief, zo weten ze precies waar ze aan toe zijn. En voor kleine snelle opdrachten is een uurtarief voldoende. Maar het kan ook zijn dat de opdrachtgever een dienst aanbiedt die interessant kan zijn voor mijn business, dan is een ruildeal ook een leuke manier om een samenwerking aan te gaan. Als ik de voorkeur van de klant weet kan ik zelf bepalen of ik dat ook een fijne constructie vind, zo niet dan doe ik een tegen voorstel.

Over het ontstaan van Goodness Gang
Goodness Gang is ontstaan doordat Joëlle en ik het gevoel hadden dat, na het ontwerpen van veel leuke producten voor verschillende merken het tijd is om ons creativiteit te gebruiken om iets bij te dragen aan de wereld. Ons moto is “Let’s save the whole wild world!” We hebben een kleine collectie ontwikkeld voor kids bestaande uit prints, ansichtkaarten, etuis en rugtasjes. We doen ons best om producten te maken die zo duurzaam mogelijk zijn geproduceerd. Van een goed materiaal, gerecycled, producten die upcyclen juist stimuleren of bijvoorbeeld geprint zijn op een milieuvriendelijke manier. En met de Goodness Gang producten steunen wij Natuurmonumenten! Ieder jaar doneren wij een deel van de omzet aan dit mooie doel.

Over de productie van de Goodness Gang producten
Voor onze vrolijke organic cotton canvas rugtasjes hebben we een hele leuke samenwerking met Roads gemaakt. Roads begeleidt mensen met een psychiatrische problematiek, verslavings- of justitiële achtergrond naar dagbesteding of werk. Zij hebben de tasjes met de hand gedrukt. Onze paper goods laten we allemaal drukken bij We Love Recycled op prachtig gerecycled papier. En om deze kaarten lang mooi te houden verpakken we ze als het nodig is in biologisch afbreekbare plastic hoesjes. Voor het versturen van onze producten maken we het liefst gebruik van dozen die we thuis nog hebben liggen, we love recyclen! Het inpakken kost veel werk, daarom laten we dit meestal ook door een sociale werkplaats doen.

Over haar favoriete tekenmateriaal
Mijn favoriete tekenmateriaal is plakkaatverf. Plakkaatverf is verkrijgbaar in allerlei mooie kleuren. En je kunt er meerdere kanten mee op, je kunt het waterig gebruiken zoals aquarelverf en je kan ‘m heel goed laten dekken zoals acrylverf.

Tot slot nog enkele WHOLESALE TIPS van Aniek
-Zorg voor een fijne webshop waar je de voorraad makkelijk bij kunt houden.
-Ik zie het altijd als een mooie uitdaging m’n producten zo duurzaam mogelijk te laten maken. Het liefst in Nederland, niet te veel/geen plastic, of van een gerecycled materiaal.
-Begin als het mogelijk is met een kleine oplage. Zo kan je eerst even testen of het aan slaat. Als je merkt dat het product als warme broodjes over de toonbank gaan kun je een grotere hoeveelheid laten maken. Zo voorkom je overbodige investeringen en een voorraad die je niet kwijtraakt.


De gum van Aniek Bartels

Extreem lange krokodil en Dancing Crab: Aniek Bartels
Overige producten: Goodness Gang (samenwerking Aniek en Joëlle Wehkamp)
Portretfoto’s: Marit de la Vera

Shop the story
Dit artikel bevat affiliate links

Steun jij ons al?

Wij zijn heel blij met onze gumclub en de artikelen die we voor jullie kunnen maken en schrijven. Dankzij jullie houden we de site in de lucht en blijven we hier alles voor jouw illustratie inspiratie delen.

Doneer vrijblijvend een bedrag dat jij de Gumclub gunt en we gummen nog lang en gelukkig verder.

Natuurlijk, ik steun jullie graag!