BUiTeN De LiJnTJeS met Bregje

Zin in een creatieve challenge? Inspirator en creatieve duizendpoot Bregje Raaijmakers (als maker beter bekend als @vanbregje) is de oprichter van het online creatieve platform Groeilijnen. Groeilijnen is te vinden op facebook en start op 20 mei weer met een nieuwe online cursus GroeiSPURT: BUiTeN De LiJnTJeS. Tijdens 8 workshops daagt Bregje Raaijmakers je uit om creatief buiten de lijntjes gaan kleuren. Wij volgen van Bregje al een tijdje en waren nieuwsgierig!

Tijdens de gezamenlijke tekenuurtjes op zondag begon het te borrelen en te bruisen en kreeg ik het idee om een cursus met acht opdrachten aan te bieden

Hoe kwam je op het idee van Groeilijnen?
Ik gaf al langer workshops en cursussen op scholen, bij bedrijven en bij lokale creatievelingen. Door corona gingen een hoop van deze opdrachten en cursussen niet meer door. Dat was jammer, maar de eerste tijd ook wel lekker. Toch ging ik al snel de persoonlijke contacten missen. Zelf was ik bijna dagelijks creatief bezig, maar ik merkte dat mensen om me heen creatief op slot gingen. Ik kreeg ook veel berichtjes waarin mensen aangaven dit lastig te vinden en erg te missen. Aangezien ik een aantal opdrachten per dag bedenk, dacht ik; waarom zou ik dat niet online samen doen? De juffrouw in mij wil ook graag uitleggen en delen met anderen, dus dit zou een prima combinatie zijn. Het uitzoeken van hoe je kan live-streamen en uitzoeken hoe dit precies werkt kostte me veel meer tijd en moeite dan het bedenken van leuke opdrachten die iedereen (leeftijd maakt niet uit) mee kan doen.

Hoe ben je vervolgens begonnen?
Ik ben begonnen met het aanbieden van een gratis uurtje samen tekenen op zondagmiddagen online op de Facebookpagina Groeilijnen. Er was meteen veel animo voor merkte ik en het aantal deelnemers bleef elke week groeien. De opgenomen workshops zette ik online en kunnen worden teruggekeken en daar wordt ook nog dankbaar gebruik van gemaakt.Tijdens de gezamenlijke tekenuurtjes op zondag begon het te borrelen en te bruisen en kreeg ik het idee om een cursus met acht opdrachten aan te bieden. Ik maakte GroeiSPURT voor de mensen die op andere momenten zelf thuis aan de slag wilden gaan. De eerdere edities van GroeiSPURT werden bijzonder goed ontvangen en inmiddels is het tijd voor een lente editie van GroeiSPURT.

Met Groeilijnen wil ik een creatieve community opbouwen met een lage instap, waar plezier en groei voorop staat

Voor wie is deze cursus bedoeld?
Zowel beginners als wat meer gevorderde creatieven zijn welkom. Er zijn al veel mensen die met me meegroeien op Groeilijnen en ik ben nu aan het brainstormen over een spin-off voor meer gevorderde creatievelingen. Nu leg ik vaak de basisstappen en hoe je materiaal gebruikt nog uit, maar ik prikkel al wel de eigen creativiteit en stimuleer de cursisten om eigen keuzes te maken. Ik laat ook geen kant-en-klaar eindwerk zien wat we stap voor stap gaan maken. Ik geef aan met welke materialen ikzelf ga werken en geef suggesties gedurende de cursus over stappen die de cursisten zouden kunnen nemen. Als je dat niet wilt of durft, kun je stap voor stap met me meedoen, maar ik stimuleer eigen keuzes en inbreng enorm, omdat ik mensen wil laten groeien. 

Wat zou je met groeilijnen het liefst willen bereiken?
Wat ik heel erg leuk vind is mensen creatief prikkelen: met een leuke titel van een opdracht die je op het verkeerde been zet, het kiezen voor een verrassend materiaal of juist een combinatie van materialen die je niet verwacht. Ik wissel ook veel af tussen tekenen, uitleg geven, materiaalwisselingen, knippen en plakken, schilderen….doen dus, laten ervaren. Door mensen voorzichtig buiten hun comfortzone te brengen, laat ik hen groeien op een manier die ze niet hadden verwacht. Ik denk dat ik het allerliefste mensen creatief wil prikkelen om ze zo het meeste uit zichzelf te laten halen. Met Groeilijnen wil ik een creatieve community opbouwen met een lage instap, waar plezier in creatief bezig zijn en (persoonlijke) groei voorop staat. Voor alle leeftijden en ieder niveau, door diverse soorten cursussen aan te bieden die op verschillende levels aanspreken. Voor mezelf is de gevorderde creatieveling de grootste uitdaging en daar wil ik me nu dus op focussen om ook mezelf uit die comfortzone te halen!

Welke cursussen zijn bij jou te volgen en wanneer?
Je kunt je hier voor de nieuwe GroeiSPURT buiten de lijntjes opgeven. Deze bevat 8 workshops die je kunt bekijken en doen wanneer het jou uitkomt.
Of je nu tijd voor jezelf neemt of gezellig samen of met de hele familie aan de slag gaat, de workshops zijn geschikt voor alle leeftijden en alle niveaus. Ik zoek dus nog creatieve mensen die graag geprikkeld willen worden…Heb je zin om hierbij aan te sluiten of wil je meer weten, stuur me een bericht op een van mijn kanalen en ik hou je op de hoogte!

BINNENKORT
zondagmiddag 16 mei van 16.00 tot 17.00 – GRATIS online workshop met als thema Buiten de lijntjes.
Deze is op de Facebookpagina van Groeilijnen.

donderdag 20 mei start de cursus GroeiSPURT buiten de lijntjes. Er komt dan 8 dagen lang een workshop vrij. De kosten voor de complete 8-delige cursus zijn €33. Na de 20e zijn alle afleveringen nog steeds online te volgen. Cursisten krijgen een link en een persoonlijke inlogcode na inschrijving.

maandagavond 24 mei is er een speciale editie in samenwerking met Edding, ‘Nature is calling’ waarbij met acrylmarkers junglebladeren getekend gaan worden.

Foto’s en illustraties: Bregje Raaijmakers

Nog meer Groeilijnen

Bregjes favoriete illustratoren
Mavorie
Marenthe Otten
Valesca van Waveren

Steun jij ons al?

Wij zijn heel blij met onze gumclub en de artikelen die we voor jullie kunnen maken en schrijven. Dankzij jullie houden we de site in de lucht en blijven we hier alles voor jouw illustratie inspiratie delen.

Doneer vrijblijvend een bedrag dat jij de Gumclub gunt en we gummen nog lang en gelukkig verder.

Natuurlijk, ik steun jullie graag!