Patronencursus op Skillshare

Learn from the best‘ zeggen ze. En online is er wat dat betreft heel veel mogelijk! Ik volg graag online cursussen van Skillshare. Het aanbod is heel gevarieerd, en je kunt zowel leren over ondernemerschap, als je technische vaardigheden verbeteren. En er zijn een aantal fantastische illustratoren, die je meenemen in hun werkproces en nieuwe technieken leren kennen. Alles in je eigen tempo. Ik wil al heel lang meer leren over patronen maken, en bij Skillshare kun je dit doen, o.a. bij de waanzinnig goeie en leuke surface pattern designer Elizabeth Olwen. Ik volgde haar online workshop Introduction to Designing Repeat Patterns in Illustrator, en dook maar weer eens in het programma Adobe Illustrator. Best een lastig programma vind ik altijd, maar je kunt er op patronen gebied zoveel mee dat het echt de uitdaging waard is.

Wat leer je in deze cursus
In de eerste plaats is Elisabeth Olwen een hele goeie juf. Ze helpt je op weg door te vertellen over waar haar inspiratie vandaan komt, hoe ze ooit begonnen is, en waar jij je inspiratie kunt vinden. Ze laat zien hoe ze haar moodboards samenstelt, en hoe ze tekeningen in haar dummy omzet in vectorlijnen waar ze in illustrator mee aan de slag gaat.
Ook leer je hoe je een hele collectie kunt samen stellen. Een collectie bestaat niet uit een patroon maar uit een hele familie patronen. Van ‘hero’ tot meer ondersteunende patronen, die wat minder uitbundig moeten zijn.
Ze leert superhandige stappen in illustrator om tot een repeat pattern te komen: een patroon dat zich tot in de eeuwigheid kan herhalen, en daarbij: hoe je er voor zorgt dat dat mooi vloeiend in elkaar over blijft lopen.
Voor de volledigheid laat ze ook nog zien hoe je dit mooi kunt presenteren.

De cursus smaakte naar meer
Ik vond het een superinspirerende, heel volledige cursus. Ik zou hem zo nog 5 keer opnieuw kunnen doen, en steeds iets anders er uit oppikken om mee verder te gaan. Zo heb ik er nog niet echt een collectie van gemaakt, en zou ik ook nog wat meer beweging in kunnen maken, zoals Elisabeth Olwen in haar bloemenpatronen doet.
Ik hou zelf erg van handgeschilderde patronen, en ben niet echt gewend om strakke illustatorpatronen te maken. Dus ik ben zelf een beetje gaan stoeien met hoe ik nou vrijstaande illustraties in illustrator kon halen, om daar dezelfde trucs op los te laten. Dit is gelukkig gelukt! Maar ik wil ook nog wel een keer wat meer ‘doen wat de juf zegt’ en echt een vector-based patroon maken. Maar dit citroentjespatroon had ik al heel lang in mijn achterhoofd, en ik ben blij dat ik dat hier kon uitproberen.

De klas
Binnen de lesomgeving kun je ook een blogpost plaatsen van je vorderingen. Dit heb ik gedaan en wat echt heel leuk was: Elizabeth Olwen gaf me persoonlijke feedback. Dit had ik echt niet verwacht: echt superleuk!

Lemon Breeze
Het idee voor dit patroon zat al heel lang in mijn hoofd. De citroentjes maakte ik al weer wat langer geleden bij een artikel over de geur van citroenen. Het leek me heel gaaf hier een patroon van te maken. Voor de cursus maakte ik een mockup voor een dekbedovertrek… maar eigenlijk lijkt een jurkje voor een klein meisje me ook heel leuk! Ik heb het patroon nu op Motiflow staan, waar het te bestellen is als stof of als inpakpapier.

Benodigdheden
Ik raad je wel aan om voorafgaand aan deze cursus iets over illustrator te leren.
Je kunt je in eerste instantie gratis aanmelden bij Skillshare en een aantal gratis cursussen doen. Maar daarna moet je een premium member worden en betalen met creditcard. Het kost ongeveer 90 euro om een heel jaar alle cursussen die je wilt te mogen doen.

Skillshare
Elizabeth Olwen
Introduction to Designing Repeat Patterns in Illustrator
Lemon Breeze op Motiflow

Tekst en patroon: Valesca van Waveren

Steun jij ons al?

Wij zijn heel blij met onze gumclub en de artikelen die we voor jullie kunnen maken en schrijven. Dankzij jullie houden we de site in de lucht en blijven we hier alles voor jouw illustratie inspiratie delen.

Doneer vrijblijvend een bedrag dat jij de Gumclub gunt en we gummen nog lang en gelukkig verder.

Natuurlijk, ik steun jullie graag!