Kennen jullie de ‘10.000-uur-regel’? Deze regel komt uit een onderzoek van de Zweedse psycholoog Anders Ericsson en komt er op neer dat als je iets maar vaak genoeg doet, als je maar lang genoeg oefent, dat je er vanzelf goed in wordt. Hij gelooft niet in talent. Inmiddels is deze regel alweer onderuit gehaald door andere wetenschappers maar ik denk dat er toch wel iets voor te zeggen is. Als je leuk tekent of iets anders doet wat niet iedereen kan, krijg je wel eens te horen dat je een talent heb. Natuurlijk is dat aardig, maar ik vind het altijd een wat gekke uitspraak. Het voelt een beetje alsof je geluk hebt, alsof het je is komen aanwaaien. Nu is dat meestal niet het geval en kunnen mensen iets goed omdat ze er een heleboel tijd in gestopt hebben. Veel bloed, zweet en tranen. Alleen zie je daar meestal niets van omdat we dat niet zo graag tonen. Dat delen we niet op social media. Enkel het eindresultaat.
Over Picasso, geld en tekenuren
Er gaat een mooi verhaal over Picasso, er bestaan verschillende variaties, maar het komt hier op neer:
Op een dag was Pablo Picasso in het park aan het schetsen toen er een vrouw naar hem toekwam. Ze stond erop dat hij haar portret zou schilderen. Picasso ging akkoord en nadat hij haar een tijdje bestudeerd had, maakte hij met een enkele potloodstreep een portret van haar. Hij gaf haar het kunstwerk en de dame zei: “Helemaal perfect! U hebt het voor elkaar gekregen om mij in een enkele lijn vast te leggen. Dank u wel. Hoeveel krijgt u van me?”.
“10.000 dollar” antwoorde Picasso.
„Wat?” zei de dame „Hoe kunt u zoveel geld vragen voor een tekening die u in een paar seconden heeft gemaakt!?”
Picasso antwoorde: „Mevouw, deze tekening kostte me mijn hele leven!”.
Picasso had zijn levenslange ervaring, zijn 10.000 uur, nodig gehad om dit te kunnen. Al wil ik hier niet mee zeggen dat Picasso geen talent had! Hij was waarschijnlijk een van de meest talentvolle kunstenaars die we ooit gekend hebben, maar daarnaast heeft hij 100 miljoen uur getekend en geschilderd om te komen tot waar hij was.
Hoeveel uren staan er op mijn teller?
Ik heb jaren niet getekend maar sinds een paar jaar teken ik bijna elke dag, soms wel een paar uur, meestal in de avonduren als andere mensen televisie kijken. Ik kom makkelijk aan mijn 10.000 uur. Als ik diezelfde uren had besteed aan het leren van een vreemde taal, aan piano spelen of sporten, had ik die dingen waarschijnlijk stukken beter gekund dan nu het geval is. In het laatste geval had ik er ook nog eens geweldig uitgezien.Maar daar ligt mijn hart niet, dus had ik het nooit volgehouden. Van tekenen word ik gelukkig. Ik zie duidelijk groei als ik mijn werk van nu vergelijk met een aantal jaar geleden. Dus misschien is het niet zozeer aangeboren talent alswel aangeboren liefde voor iets. Daardoor stop je er makkelijk een heleboel tijd in zodat je op een gegeven moment automatisch een bepaald niveau bereikt waar mensen van onder de indruk zijn. Hoe denken jullie daarover? Schrijf je acties aan hallo@gumclub.nl