In gesprek met Ruth Hengeveld (waterverf maand)

Ik hou van het werk van Ruth Hengeveld. Er is altijd veel te zien in haar werk. Die vrolijke karakters met gekke accessoires. De bomen hangen vol slingers, lantaarns en lampjes. Ook Ruth’s gebruik van het materiaal vind ik erg mooi. Het is zo licht, transparant en toch kleurrijk. Het past goed bij Ruth’s positieve tekeningen. Ruth werkt voornamelijk met ecoline. En nu is het ‘waterverfmaand’. Past dat dan wel? Ja hoor. “Ecoline is vloeibare waterverf”, sprak google. Er is wel een belangrijk verschil, de lichtechtheid. De kleuren van ecoline kunnen vervagen. Dit komt doordat ecoline kleurstoffen bevat en aquarelverf pigment. Pigmenten zijn lichtecht, in tegenstelling tot de kleurstoffen.

Als je werk wil maken om op de muur te hangen kan je dus beter kiezen voor aquarelverf. Als je het werk scant of in een map bewaart is ecoline een heel fijn materiaal om mee te werken. Er zijn zulke mooie heldere kleuren. Pauline van Eijle schreef al eens een artikel over ecoline voor de Gumclub. En Ruth’s werk is natuurlijk ook een fantastische ambassadeur voor ecoline. Waterverf.

oh_bear2

Waar ben je nu mee bezig?
Ik ben een boek aan het illustreren, het komt eind van het jaar uit in Nederland. Als dat af is kan ik door met een stapel geboortekaartjes die liggen te wachten. En hoop ik dat mijn website en webshop echt eens af gaan komen, dat loopt al een paar jaar…

ruth_dromen

Heb je altijd al met ecoline gewerkt?
Op de academie heb ik met verschillende technieken gewerkt, na het afstuderen ben ik eigenlijk altijd met ecoline/potlood en digitaal doorgegaan. Ik heb daar niet echt een bewuste keuze voor gemaakt, dit bleek me gewoon wel te liggen. Ik ben als kind met aquarel- en acrylverf begonnen. Later ben ik meer met ecoline gaan werken en daar ben ik nu helemaal aan gewend geraakt. Ik zou nu echt weer moeten oefenen met aquarel omdat het anders reageert dan ecoline. Bij aquarel kun je verder werken, bij ecoline geeft dat vlekken die met een harde rand opdrogen. Wat je ook zeker voor je kunt laten werken, maar veel is ook een verrassing hoe het uitpakt.

Welke materialen gebruik je veel?
Ik werk graag met vulpotlood, kleurpotlood, ecoline en penselen van verschillende merken. Voor mij is het belangrijk dat de penselen genoeg weerstand hebben. Ik werk op Canson aquarel papier. Als ik grotere stukken verf, span ik het papier op met papiertape zodat het niet teveel gaat opbollen.

Kan je iets over je werkproces vertellen?
Ik word voornamelijk per mail benaderd voor nieuwe opdrachten. Dan gaan er vaak eerst wat mailtjes heen en weer om de opdracht door te spreken, soms ook telefonisch of een fysieke afspraak met opdrachtgever. Als er grote contracten in het spel zijn, dan overleg ik deze met jurist van de BNO. Bij kleinere opdrachten maak ik een offerte en mail ik deze met mijn voorwaarden.
Na akkoord maak ik een digitale schets. Na de schets periode print ik de schets uit zodat ik delen op mijn lichttafel kan overtrekken voor de uitwerking van de illustratie. Ik werk voornamelijk met ecoline en potlood. Dit scan ik vervolgens in, om het in Photoshop nog te kunnen bewerken. Veel van mijn illustraties zijn uit losse onderdelen opgebouwd.

eej


Is je omgeving (Zeeland, het licht aan de kuststreek) terug te zien in je werk?
Niet perse bewust denk ik. Ik heb een paar ansichtkaartjes met Zeeuwse invloeden. Ook voor de cover van het Zeeuwse tijdschrift Eej! heb ik een Zeeuws zwaantje gemaakt. Wel gebruik ik mijn eigen omgeving en interesses voor mijn illustraties, zoals kamperen. Ik ben gevoelig voor bepaalde kleurstellingen, misschien onbewust ook door de mooie lichtval hier.

Je hebt verschillende boeken gemaakt. Hoe komen een schrijver (en zangeres!) bij elkaar?
Voor mijn boekopdrachten ben ik via mail gevraagd door de uitgeverijen waar ik mee samenwerk. In Nederland hebben we toen eerst afgesproken om het project te bespreken en te kijken of er een fijne klik was. Voor Amerika is alles via mail gegaan. In september 2019 ben ik, nadat het boek ‘Oh, Bear’ in maart van dat jaar uitkwam, naar Amerika gereisd. Daar heb ik de mensen waarmee ik samenwerk beter leren kennen en hebben we onder andere scholen bezocht met ons boek.
Het maken van een boek is echt een samenwerking. De illustraties worden ook met de schrijver besproken.

Heb je ook invloed op de opmaak van een boek?
Ja zeker. Per land wisselt dat wel een beetje, maar in Nederland maakt de vormgever bijvoorbeeld een aantal voorstellen voor de cover. De hoeveelheid illustraties worden door de uitgever bepaald. Dit heeft ook met het aantal bladzijden van het boek te maken. Ik ben nu bezig met een nieuw boek, waarbij ik zelf een voorstel heb gedaan voor het formaat, rekening houdend met de illustraties die ik in gedachten had. Waar de illustraties komen bedenk ik zelf, vervolgens komt dat in een aantal schetsrondes tot één geheel. Bij boeken werk je aan verschillende pagina’s die samen een geheel moeten gaan vormen. Afwisseling in plaatsing van de tekst en verschillende composities zijn daarbij belangrijk. Leuk om mee bezig te zijn!

Wat zou jouw droom opdracht zijn?
Ik ben van plan om me binnenkort te richten op een eigen project. Dat lijkt me een uitdaging. Een kookboek illustreren staat ook op mijn lijstje. Een paar jaar geleden heb ik eens mogen reizen voor een opdracht, dat is ook wel echt een droomopdracht.

Heb je een tip voor beginnende illustratoren?

Er zijn allerlei tips te geven, maar ik denk vooral: Durf je eigen werk te maken. Eigenheid en authenticiteit is belangrijk in deze wereld waarin alles al eens gemaakt is. Natuurlijk is het super fijn om op Pinterest en Instagram te verdwalen in voorbeelden van de prachtigste illustraties. Dit is een hele fijne manier om te starten, maar durf ook eens zonder deze voorbeelden te beginnen, of je inspiratie uit je eigen wereld te halen. Durf, probeer, onderzoek, kijk! En bespreek je werk met anderen.

En tenslotte, heb je een foto van je gum? Voor onze verzameling?
ruth_gum

Ja, maar ik heb wel een saaie gum.

Alle illustraties en foto’s: Ruth Hengeveld

Dit artikel bevat affiliate links

Steun jij ons al?

Wij zijn heel blij met onze gumclub en de artikelen die we voor jullie kunnen maken en schrijven. Dankzij jullie houden we de site in de lucht en blijven we hier alles voor jouw illustratie inspiratie delen.

Doneer vrijblijvend een bedrag dat jij de Gumclub gunt en we gummen nog lang en gelukkig verder.

Natuurlijk, ik steun jullie graag!