Begin augustus bezocht ik – Claudi – Wenen voor de eerste keer, maar veel tijd om de stad goed te leren kennen had ik niet. Nicht schlimm! Vier hete zomerse dagen zat ik met 17 andere tekenaars in de grote en lichte studio van Atelier Olschinsky voor een masterclass illustreren. Ik kon meedoen met de masterclass: start to publish – start to finish door Chris en SooJin Buzelli, maar ik had ook kunnen kiezen voor een masterclass van Yuko Shimizu of Mark Burckhardt. Ongelooflijk aanbod, toch?
Ook dit jaar is er weer een aantrekkelijk programma: bijvoorbeeld de masterclass ‘Immaculate Conception’ gegeven door Aad Goudappel. Aad staat bekend om zijn sterke en strakke illustraties waarbij hij een complex idee in één beeld kan vangen. En zijn fijne humor.
Tijd om Aad te vragen over zijn werk, achtergrond en zijn verhalen over Wenen.
Graag wil ik je voorstellen aan de lezers van de Gumclub. Daarom een paar vragen over jouw achtergrond en illustratie carrière. Heb je -illustratie- gestudeerd en zo ja, waar?
Ik heb illustratie gestudeerd aan de Willem de Kooning in Rotterdam, tijdens mijn studie een uitwisseling gedaan naar Camberwell College of Art in London en na mijn afstuderen nog een maand of 8 lessen gevolgd aan de Art Institute of Boston.
Hoe verging het je in de eerste jaren als illustrator?
Het derde jaar van de academie was stagejaar. Aangezien er weinig stageplekken voor illustratoren zijn, was het in plaats daarvan de bedoeling dat je met jouw werk het land in ging om feedback te krijgen uit het veld. Ik was daar veel te onzeker voor. Ik vond ook mijn werk nog lang niet goed genoeg dus regelde ik wel een stageplek. Helaas moest ik van de academie toch het land in. Het was voldoende als ik langs vijf of zes mensen zou gaan. Alle moed bij elkaar geschraapt hebbende ben ik het land in getrokken. Gelukkig waren art directors enthousiast over mijn werk en van de zes die ik bezocht hebben vijf mij opdrachten verstrekt. Daarmee startte ik mijn freelance illustrator studio. Nu ben ik in mijn 22ste jaar.

Kan je iets meer vertellen over je werk: wat voor een soort opdrachten doe je, wie zijn je opdrachtgevers?
Toen ik startte schilderde ik nog alles. Gaande weg is dat eerst ‘tradigital’ geworden en uiteindelijk is vector werk boven komen drijven als de manier van werken waarin ik mijn ideeën het best tot hun recht kan laten komen en waarbij ik zelf het meest tevreden kan zijn van het eindresultaat. Mijn werk kenmerkt zich over het algemeen door het gebruik van grote egaal gekleurde vlakken, sterk grafisch. Het merendeel van wat ik doe is conceptueel van aard. Meestal wordt ik gevraagd een beeld te maken bij teksten over thema’s die zich moeilijk in beeld laten vangen. Beelden die snel communiceren maar waarbij, als je iets langer kijkt, meer achter blijkt te zitten dan je in eerste instantie vermoedt. Zo wil ik proberen de kijker te raken: dan wel emotioneel dan wel rationeel, te verleiden, om zelf na te denken over een thema, een artikel te lezen, een product te kopen. Alhoewel de meeste opdrachten dus conceptueel van aard zijn zijn mijn opdrachten en opdrachtgevers heel divers, van kranten naar universiteiten, van tijdschriften naar communicatiebureau’s en van overheden naar bedrijven.
Hoe begin je aan een nieuwe opdracht?
Met een kopje koffie en het lezen van de tekst. Tijdens het lezen maak ik wat krabbels in de kantlijn. Op zich heb ik dan in mijn hoofd wie de opdrachtgever is, met wie hij communiceert. Wat het communicatie doel is en wat de juiste toon is ontwikkeld zich gaande weg. Na de eerste krabbels probeer ik helder te krijgen wat nou de essentie is van wat ik wil vertellen in beeld. Dat mondt uit in een aantal potloodschetsen die ik de opdrachtgever voorleg. Na goedkeuring van één daarvan voer ik die verder uit. Het werkproces vind deels in de computer plaats en deels met potlood, het eindproduct is altijd een vector illustratie
Heb je een truc als je geen goed idee vindt?
Nee geen truc helaas. Hard werken is de oplossing 😉 In dat harde werken zitten natuurlijk wel verschillende benaderingen van idee creatie, van beeldtaal, van visuele oplossingen.
Je werkt veel internationaal: zijn er verschillen in art direction?
Er zijn verschillen in art direction maar die zijn naar mijn idee meer persoonsgebonden verschillen dan geografisch. Ook de aard van een opdracht neemt een andere aanpak van art direction mee. Ik weet niet of het aan mijn stijl of aan mijn manier van schetsen ligt, maar over het algemeen is de art directie, los van de keuze voor de illustrator, beperkt tot de keuze van een schets. Zelden moet ik een tweede ronde schetsen leveren of revisies uitvoeren.

Het lijkt me voor de lezers van de Gumclub heel waardevol om meer te weten over de masterclasses in Wenen. En over de cursus die jij zult geven. Daarom nog een paar vragen hierover. Kan je iets meer vertellen over jouw komende masterclass?
De Masterclass gaat over conceptuele illustratie. Onder andere naar aanleiding van opdrachten zullen het hele proces van idee creatie en idee ontwikkeling onder de loep nemen. Afhankelijk van waar deelnemers individueel tegen aan lopen zullen we op die plekken proberen stappen te nemen. Het proces zullen we bespreken. We bespreken de eerste schetsen, soms individueel soms als groep. Daarna bespreken we natuurlijk ook de uitgewerkte illustraties. En er komen ook zaken aan bod als: ‘hoe ga je om met een Art Director? hoe beteugel of bevrijdt je je innerlijke Art Director?
We gaan hard werken, veel plezier maken en iedere deelnemer een stap laten nemen en of voorzien van meer gereedschappen om zich in de beroepspraktijk staande te houden.
Is er nog wel eens contact met (oud) cursisten of heb je ergens een ‘stap’ ontwikkeling gezien na je cursus?
Zeker, ik moedig ook aan dat we in contact blijven, dat er altijd aangeklopt kan worden. Ook deelnemers onderling vormen nu nog een globaal clubje dat nog veel onderling uitwisselt.
En dan: heb je een tip voor (beginnende) illustratoren?
De meest afgezaagde tip van alle tippen: teken! Wat er ook gebeurd: blijf tekenen!
Welke illustratoren vind jij inspirerend, raad je aan om werk van te bekijken?
Kijk alles. Alles? Ja Alles. The annuals van bijvoorbeeld de Society of Illustrators, American Illustration, 3×3, Communication Arts en Spectrum zijn fijne verzamelingen. Er zijn zoveel verschillende stijlen, technieken, vertelvormen, toepassingsmogelijkheden. Misschien zie je wegen die je wilt bewandelen, misschien maken bepaalde illustraties je woedend omdat je het niet goed genoeg vindt of omdat jij het nog niet zo goed kunt. Maar bekijk alles, het voedt jouw liefde voor het vak, toont je dat je niet de enige mafkees bent!
OVER DE MASTERCLASSES
Je kan je voor deze masterclasses nog inschrijven:
Immaculate Conception – Aad Goudappel
Vector Characters – Jonathan Ball
Atelier Olschinsky – all info
foto: Verena Weiss – Atelier Olschinsky, class, Chris Buzelli – 2018