Oh my gouache! van Zoë Ingram (Waterverf maand)

Wat is het toch fijn dat er tegenwoordig zoveel handboeken zijn van leuke, inspirerende illustratoren! Het is alleen al een feest om er doorheen te bladeren en je te vergapen aan al die prachtige illustraties. Ook de Schotse illustrator Zoë Ingram, gerepresenteerd door Lila Rogers Studio, heeft zo’n mooi handboek geschreven: ‘Oh My Gouache! The beginner’s guide to painting with opaque watercolour’. Ik was heel nieuwsgierig naar dit boek en heb het daarom voor jullie uitgetest.

Het is lekker beknopt beschreven, maar de belangrijkste punten staan er wel in.

Zoe ingram oh my gouache review
Zoals de subtitel al beschrijft is het handboek vooral geschreven voor beginners. Zoals de meeste handboeken, start het met hoofdstukken over de benodigde materialen, de kleurenleer en hoe je kleuren kunt mixen. Deze zijn lekker beknopt beschreven, maar de belangrijkste punten staan er wel in. Niet alleen de voor- en nadelen van gouache worden heel goed beschreven, maar ook het verschil met acryla gouache. Jammergenoeg geeft ze geen informatie over de penselen en materialen die zij zelf graag gebruikt. Dit is voor een lezer vaak de manier om nieuwe fijne materialen te ontdekken.

Zoë laat met haar voorbeelden heel goed zien hoeveel artistieke vrijheid je met gouache hebt!

oh my gouache technieken

In het volgende hoofdstuk geeft ze heel veel leuke ideeën om te experimenteren met kleur, vorm en textuur. Zoals stempelen met dopjes of bubbeltjesplastic, schilderen op donkere achtergrond of het gedeeltelijk afplakken met tape. Het leuke aan gouache is namelijk de veelzijdigheid ervan: transparant of dekkend, lichte kleuren over donker, het kan allemaal!

Zoë laat met haar voorbeelden heel goed zien hoeveel artistieke vrijheid je met gouache hebt! En het geeft je veel input om zelf lekker vrij te experimenteren en het materiaal te leren kennen. Ook gaat ze in dit hoofdstuk heel kort in op het digitaliseren van je werk en het maken van patronen.

Het boek is heel geschikt voor wie gelijk aan de slag wil en veel wil experimenteren.

In het laatste hoofdstuk kun je in de stijl van Zoë werken aan een aantal projecten. Het zijn moderne, eigentijdse werken, waar je goed leert om de verf en de mogelijkheden onder de knie te krijgen: vogels, planten en kevers. Het zijn met name projecten waarbij gouache op een dekkende manier wordt gebruikt. Heel leuk en leerzaam om te zien hoe zij haar illustraties opbouwt!

oh my gouache uil

Naar mijn mening is dit een heel mooi, eigentijds, compact handboek voor je eerste kennismaking met gouache. Het boek is heel geschikt voor wie gelijk aan de slag wil en veel wil experimenteren. Het boek geeft een hele goede basis om van hieruit zelf verder te werken aan je eigen stijl.

Meer informatie
Oh My Gouache! The beginner’s guide to painting with opaque watercolour – Zoë Ingram – uitgever David & Charles, 2021
– De website van Zoe Ingram
– Het Youtube kanaal van Zoe met leuke, leerzame filmpjes

Zie ook
Reviews over handboeken over aquarel verf:
‘Watercolor with me. In the forest.’ van Dana Fox;
‘The Joy of watercolor’ van Emma Block

Dit artikel bevat een affiliate link

Steun jij ons al?

Wij zijn heel blij met onze gumclub en de artikelen die we voor jullie kunnen maken en schrijven. Dankzij jullie houden we de site in de lucht en blijven we hier alles voor jouw illustratie inspiratie delen.

Doneer vrijblijvend een bedrag dat jij de Gumclub gunt en we gummen nog lang en gelukkig verder.

Natuurlijk, ik steun jullie graag!