De kracht van Kwetsbaarheid door Brené Brown – een ontroerende en motiverende Ted Talk

Featured Video Play Icon

citaat_brene_brown

Misschien heb je de Ted Talk ‘De kracht van Kwetsbaarheid’ al gezien? Wetenschapper / verhalenverteller Brené Brown gaf deze lezing al in 2010. Zo niet? Doe jezelf een plezier en luister naar deze fantastische dame. Ze heeft een persoonlijk, grappig, wetenschappelijk en herkenbaar verhaal. Ik luister er regelmatig naar.

Heb jij ook een lezing gezien die indruk heeft gemaakt? We horen het graag op de Gumclub.

Gespot: Bijzondere kalenders voor 2019

hello small world
jaunty animals calender

ana trois

monika forsberg

Het is alweer bijna 2019! Wij hebben daarom drie bijzondere geïllustreerde kalenders voor het nieuwe jaar voor je geselecteerd. Zo heb je elke maand een prachtige nieuwe illustratie aan de muur. Al deze kalenders zijn te koop bij de makers. Want tijdens de feestdagen vind ik het zelf altijd extra leuk om mijn cadeaus bij kleine winkeltjes en de maker te kopen.

 1. De kleurrijke ‘Jaunty animals calender’ van het Amerikaanse duo Hello Small World was gelijk één van mijn favorieten. De kalender bestaat uit twaalf portretten van eigenwijze dieren die je in een mooie houten standaard kunt plaatsen. Heb je daarna nog geen genoeg van deze aandoenlijke persoontjes, dan lijst je ze gewoon in. Hello Small World heeft van deze dieren ook fantastische mokken, tote bags en kaarten in hun shop en op Etsy. Je kunt hen volgen op Instagram.
 2. De ‘2019 Houses & plants’ kalender van de Portugese Ana Frois geeft je elke maand weer een nieuw verstild uitzicht. Het zijn stuk voor stuk prachtige composities van grafische vormen geschilderd met een minimalistische kleurenpalet. Naast deze kalender heeft ze nog twee andere bijzonder mooie kalenders in haar shop en op Etsy. Ana’s werk is ook op Instagram.
 3. Monika Forsberg (Walkyland) heeft een prachtige herkenbare stijl die mij altijd weer weet te raken. Haar ‘Dream Boat’ kalender – met elke maand een knappe gespierde kerel – hoeft eigenlijk geen nadere toelichting. Dit is de absolute musthave voor elk huis en kantoor. Kijk ook even naar haar geweldige ‘Santa’ kerstkaarten in haar shop. Haar kleurrijke illustraties zijn ook te vinden op haar Instagram.

hiep hiep hoera voor onze nieuwe GumClublid: Thalysia van Esch • Stokwolf

thalysia_stokwolf_vierkant

Een klein feestje in de Gumclub! Thalysia van Esch / Stokwolf is bij het Gumclub Team. Had je al gemerkt dat er iets veranderd was bij de Gumclub? Dat kan best want meteen nadat we Thalysia gevraagd hadden om bij de club te komen (en zij dus ‘ja’ zei, joehoe!) ging ze aan de slag en stelde al een paar prachtige artikelen samen. Er komt nog veel meer aan. Maar we willen dit leuke nieuws natuurlijk wel ‘op onze voorpagina’. In chocoladeletters. Daarom hebben we Thalysia gevraagd wat meer over haar geschiedenis en werk te vertellen.

Wat zijn de stappen geweest in je creatieve carrière?
Ik ben een beetje een laatbloeier. Van kleins af aan teken en schilder ik al, maar ben pas naar de kunstacademie gegaan toen ik de 30 al gepasseerd was. Na mijn afstuderen ben ik gelijk met Stokwolf begonnen. Eerst naast mijn werk als milieujurist maar sinds een paar jaar full time. Ik ben begonnen met een klein setje postkaarten en heb inmiddels een uitgebreide collectie postkaarten, prints en pins die in een groot aantal winkels in Nederland en België worden verkocht. En in mijn eigen mijn webshop natuurlijk ook. Daarnaast maak ik geboortekaartjes in opdracht en ontwerp en illustreer ik af en toe voor (huisstijlen van) bedrijven.

Waar moeten we jouw werk zeker van kennen?
Als je van leuke, bijzondere winkeltjes houdt, ben je mijn kaarten & prints misschien wel eens tegengekomen. Of je hebt eens een postkaart van mij ontvangen. De kaarten met een roodborstje en een geranium zijn afgelopen jaren heel erg veel verkocht. Misschien hangt er wel een ‘Stokwolf’ bij je op de wc? En heb je daar één van mijn posters met de tafels van 1 t/m 12 hangen.

Heb je een favoriet tekenmateriaal?

Het meest hou ik van schilderen en dan vooral met gouache. Het past heel goed bij mijn zoekende en intuïtieve manier van werken. Ik vind het fantastisch dat je met deze verf licht over donker kunt schilderen, terwijl de kleuren bijven mengen als je ze over elkaar gebruikt. Op de academie heeft een docent mij afgeraden om te schilderen en heb ik daardoor een tijd lang alleen maar getekend in zwart-wit. Toen ik laten toch weer begon te schilderen, merkte ik hoeveel ik kleur en het vloeiende van verf heb gemist. 
Verder schilder ik graag digitaal in Photoshop. Het is zo fijn om de compositie en kleuren gedurende schilderen nog aan te passen, dit geeft zoveel extra vrijheid.

stokwolf_product_2naastelkaar2a

stokwolf_portret_2naastelkaar2

Wat is jouw tip voor (beginnende) illustratoren?
Volgens mij is het heel belangrijk dat je werk, qua onderwerp en tekenmateriaal, dicht bij jezelf ligt, zodat je met plezier werkt en nieuwsgierig blijft om je verder te ontwikkelen. Verder is het volgens mij heel belangrijk dat je een eigen stijl ontwikkeld, zonder dat je uit het oog verliest wat op dit moment om je heen gebeurd qua ontwikkelingen en trends.

https://gumclub.nl/wp-content/uploads/2018/12/cadeaukaartjes-vogels-birds-mini-cards.jpeg

Wat zou je graag nog eens willen doen?
Ik zou heel graag een (prenten)boek willen illustreren of een serie verhalende illustraties willen maken over een verhaal dat al heel lang in mijn hoofd zit. Daar zou ik graag een paar maanden fulltime aan willen werken, om er helemaal in op te gaan.

https://gumclub.nl/wp-content/uploads/2018/12/stokwolf_boom_2naastelkaar2c.jpg

stokwolf_pin_roodborstje_2naast1

Waar ben je nu mee bezig?
Ik ben nu bezig met een nieuwe serie kaarten voor het voorjaar en de zomer. Verder ben ik mijn ontwerpen voor geboortekaartjes aan het uitbreiden en vernieuwen, het moet een serie worden met veel kleur en bloemen.

Foto’s en illustraties: Thalysia van Esch • Stokwolf

Nog meer Thalysia?

enkele van Thalysia’s favoriete illustratoren
Isabella Arsenault
Carson Ellis
Janosch
Alois Carigietde Florina boeken
Kitty Crowther

Wil je Thalysia blijven volgen? Goed idee!
instagram
website
facebook
webshop
Gumclub

Fijne kerst! Fijne pictoright!

logopictoright_vierkant_gumclub

Wil jij ook eigenlijk stiekem wel een kerstpakket, maar zit dat er voor jou niet in, als illustrator? Niet getreurd: Er is Pictoright! Altijd fijn om aan het eind van het jaar nog die extra bonus binnen te halen toch?

We kennen haar allemaal. Het meisje met de zwavelstokjes, dat voor het raam staat te turen, in de koude sneeuw. Verlangend naar binnen kijkend, hoe de mensen daar warm binnen zitten, en vol verwachting… hun kerstpakket openen! Okay, er is teleurstelling, want: vieze olijven, pasteitjes uit blik, en pasteibakjes in de vorm van kerstboompjes. Tja.

Een cadeautje krijgen van de baas is gewoon leuk. Als dank voor al het harde werk van het afgelopen jaar.

Hoewel het kerstpakket in het echt vaak tegenvalt, voelt het toch soms alsof wij illustratoren iets missen. Dat we een beetje het meisje met het zwavelstokjes zijn, dat iets te kort komt. Een cadeautje krijgen van de baas is gewoon leuk. Als dank voor al het harde werk van het afgelopen jaar.

Maar, hohoho, wacht eens even. Wij hebben iets beters dan zo’n suf kerstpakket. Wij hebben: Pictoright! Pictoright richt zich op de visuele auteursrechten binnen Nederland. Het hele jaar door worden jouw illustraties die gepubliceerd zijn in tijdschrijften, boeken of op boekcovers, gekopieerd en geleend. Daar worden rechten over betaald (als het goed is). En Pictoright zorgt hier zo goed mogelijk voor dat dit allemaal netjes gebeurd en bijgehouden wordt.

En er wordt door hun dus geld hierover verzameld. Voor ons! Dit kan soms echt tot hele mooie bedragen oplopen elk jaar. Zonde toch, als je dat mis zou lopen?

Wat moet je doen om hier aanspraak op te maken? Lid worden van Pictoright,(het stukje over ‘collectieve rechten’ is gratis) en vervolgens ieder jaar netjes opgeven hoeveel illustraties je voor welk tijdschrift of boek hebt gemaakt.

Behalve wat wij hier Pictoright -zo maar even- een kerstpakket durven te noemen, zitten ze er mooi wel achter aan dat er goed met visuele auteursrechten wordt omgesprongen. Dus ja, wij zijn gewoon superdankbaar dat ze er zijn!

Kortom: ga naar de website van Pictoright, sluit je aan, en claim die collectieve rechtenvergoeding.

Vrolijk kerstfeest lieve illustratoren!

(oh en goed nieuws: in de lente zijn er ‘narepartities’ – klinkt ook goed toch?)

Beeld: de beelden zijn afkomstig van Pictoright en gemaakt door de befaamde Designpolitie. Zij ontwierpen de toffe huisstijl en logo’s voor Pictoright. Post van Pictoright (echt post, via de brievenbus) is daarom trouwens ook altijd leuk.

Keukentafelsessie

keukentafelsessie Claudi

DE KEUKENTAFEL ZIT VOL! Je kunt je helaas niet meer aanmelden voor deze eerste keukentafelsessie, maar er komen er nog meer! Via Instagram kun je hierover op de hoogte blijven. Zien we je de volgende keer?

We missen een kantine, een koffiemachine … een plek waar je andere creatieve ondernemers kan ontmoeten en praten over je werk. Daarom willen we Keukentafelsessies organiseren: een ochtend waar je andere creatieven kan ontmoeten, vragen kan stellen over je onderneming of ideeën kan uitwisselen. We nodigen je daarom ook graag uit voor donderdag 17 januari aan onze keukentafel.

Waarom dit initiatief?

We hopen dat we op deze ochtenden een gezellige maar waardevolle uitwissing ontstaat tussen verschillende creative ondernemers. Een ochtend waar je:

 • (nieuwe) creatieve mensen ontmoet
 • een frisse kijk op je werk of carrière krijgt
 • er ruimte is om ideeën en vragen uit te wisselen over het ondernemerschap
 • advies kan geven en krijgen over je werk, portfolio, timemanagement, acquisitie, enzovoorts
 • je boordevol ideeën, inspiratie en motivatie weer naar buiten gaat.

Als je zelf nog ideeën of vragen hebt over de invulling van één van deze ochtenden horen we het natuurlijk graag. We maken een lekkere kop koffie en thee voor je, halen wat lekkers en zullen ook proberen sturing te geven aan de gesprekken. We hopen dat het vooral een uitwisseling wordt: we zullen geen cursus of lezing geven.

Wanneer en waar is de eerste Keukentafelsessie?

De eerste is donderdag 17 januari van 9.30 – 11.30 op de Hogeweg 130 (chocolaterie). Bij Claudi aan de keukentafel. Leuk als je erbij bent!

Voor de eerste Keukentafelsessie is het theme: acquisitie. Als je je hebt ingeschreven krijg je van ons een formulier met punten die je kan doen ter voorbereiding.

Voor wie is deze keukentafelsessie geschikt?

Voor iedereen die een creatieve onderneming heeft en behoefte heeft om met anderen te praten over het ondernemerschap. We organiseren het vanuit de Gumclub -met twee illustratoren- dus over ‘illustratie’ zullen we het veel hebben. Maar als je bv keramiek maakt, eigen tassenlabel hebt of in de kunstsector werkt ben je natuurlijk ook van harte welkom.

We willlen graag dat iedereen zijn zegje kan doen daarom lijkt ons een groep van maximaal 8 personen ideaal. Dus wil en kan je erbij zijn: geef je snel op.

Bijdrage?

We denken en hopen dat deze uitwisseling heel waardevol is en vinden het dan ook erg leuk om deze te organiseren. Maar we willen ook dat de Gumclub kan blijven bestaan en draaien, daarom vragen we €10,00 voor deelname. Je krijgt koffie, thee. sap, wat lekkers en veel nieuwe ideeën, inspiratie en motivatie!
keukentafelsessie Claudi
Opgeven kan via Gumclub Advies / keukentafelsessie.

hartelijke groet, Nicola Kloosterman, Valesca van Waveren en Claudi Kessels.

Pauline: Acryla Gouache, de andere gouache verf

schetsboek-3

Pauline van Eijle laat prachtig werk zien op haar instagram account. In haar biografie staat: “I love exploring a variety of media”. En dat doet ze met verve! Behalve de inspireerde beelden deelt Pauline ook haar ervaringen en kennis met de verschillende materialen. Pauline’s eerste post voor de Gumclub was over ecoline. Nu vertelt ze in kleuren en tinten over gouache. Niet zomaar gouache maar Acryla Gouache.

schetsboek-4
Een paar jaar geleden zag ik Holbein Acryla Gouache voor het eerst op Instagram, en ik viel meteen voor de sprankelende kleuren. Maar wat is het verschil met gewone gouache? Je zou zeggen: koop een tube en probeer het uit, maar dat viel toen nog niet mee. Acryla Gouache is van het Japanse merk Holbein, en inmiddels is het gelukkig ook in Nederland te koop.
schetsboek-1-
Wat is acryl gouache
Traditionele gouache is een dekkende waterverf, acryl gouache is een mix van gouache met acrylverf. Beide zijn wateroplosbaar, maar acryl gouache droogt sneller, en is (nog sterker) mat en dekkend, ook over donkere kleuren.

Verschillen
Het belangrijkste verschil tussen traditionele gouache en acryl gouache is dat je traditionele gouache altijd weer nat kunt maken en verwerken, zowel op je palet als op papier. Acryl gouache heeft eigenschappen van acrylverf, dat betekent dat de verf met water oplosbaar is zolang hij nat is, maar opgedroogd is hij watervast. Dus eenmaal droog is de verf hard en kun je hem niet meer activeren, een restant op je palet is niet meer bruikbaar. 
Een groot voordeel vind ik dat een geschilderde, droge laag niet mengt met wat je eroverheen zet, net als bij acrylverf. Dus heel geschikt voor ondergronden en werken in lagen.
Traditionele gouache droogt lichter op dan het er uitziet als het nat is; acryl gouache verandert niet van kleur, en is te gebruiken op verschillende ondergronden, ook op bv doek. Het is wat meer flexibel dan traditionele gouache, en barst minder snel.
Acryl gouache vind ik ook sterker dekkend en matter dan traditionele gouache.
kleurkaart-2

Waarom zou je acryl gouache gebruiken?
Allereerst vanwege de prachtige kleuren en de grote dekkingskracht. Ik vind de kleuren echt veel krachtiger en helderder dan van gewone gouache. Er zit veel pigment in, de kleur blijft goed overeind als je de verf verdunt met water. En ik vind het erg lekker verwerken. 
Het kan worden gemengd met andere wateroplosbare verf zoals gouache en acrylverf, je kunt ze ook goed bij elkaar gebruiken.
Eroverheen tekenen en accenten aanbrengen gaat goed met fineliner, gelpen of pen en inkt, maar met kleurpotlood gaat het wat minder makkelijk.
lijnen-over-verf-gumclub
Tips
Als palet gebruik ik hetzelfde palet dat ik ook voor acrylverf gebruik, een afscheurpalet. Dat zijn vellen papier met een wasachtig laagje, dat je weggooit als de verf is opgedroogd.
Nog handiger is het Keep-Wet palet, dat ik sinds kort gebruik. Het is een soort platte, kunststof doos waarin je de natte verf bewaart op speciaal keep-wet papier. Dat is papier dat lang vochtig blijft, zodat de verf wekenlang bruikbaar blijft. 
Je kunt de verf op een gewoon palet ook wat langer vochtig houden door er water overheen te sprayen. 

schetsboek-2

Pauline verkoopt ook haar (gouache) schilderijen, als je contact met Pauline wil opnemen kan dat via Instagram en daar zie je ook een paar van haar schoonheden.

alle beelden in dit artikel zijn van Pauline van Eijle.

Wil je meer van Pauline zien en lezen? Goed idee!

instagram
Pauline over ecoline

illustratoren die veel met gouache werken + een boodschappenlijstje

andere illustratoren die prachtige dingen maken met gouache
Anisa Makhoul
Viktorija Semjonova
Cécile Berrubé
Dinara Mirtalipova

Herfstgevoel

gemma koomenDe Instagram top 3 van Thalysia: Je lekker onderdompelen in het herfstgevoel

 1. In de illustraties van Emme Norma lijkt het alsof ze de tijd even stil heeft gezet. Het rustige kleurgebruik en de liefde en aandacht waarmee ze zijn gemaakt, vormen zij een waar rustmoment op mijn Instagramtijdlijn. Mijn favoriete illustratie is de herfstwandeling van een moeder en met haar dochter. De liefde van moeder en dochter heeft ze hier zo prachtig getekend en deze hangt daarom sinds kort ook als print in mijn woonkamer. Emme’s werk is te zien op haar instagramaccount en ook te koop in haar shop.
 2. Als de eerste blaadjes gaan verkleuren en de planten en bloemen langzaam verwelken, komt bij mij een enorme drang naar knusheid naar boven. De illustraties van Gemma Koomen kunnen dit gevoel zo goed verbeelden. Wat zou ik graag willen wonen in haar wereld vol prachtige kleuren, dieren, vriendschappen en warme mutsen. Op Instagram plaatst ze regelmatig haar prachtige illustraties, geschilderd met gouache. In haar shop kun je de mooiste illustraties kopen als print of op ansichtkaarten.
 3. Natasa Jovanic maakt prachtige poëtische illustraties. Met haar verfijnde tekenstijl creëert ze een verstild universum, plekken die lijken te komen uit mijn dromen of vage herinneringen uit het verleden. Deze herfst zou ik mij heel graag nestelen in de prachtige tent uit haar illustratie en beginnen aan een heerlijke winterslaap.
  De illustraties van Natasa kun je bekijken op instagram. Ze verkoopt daar ook een paar van haar eerdere illustraties, geschilderd met gouache op papier.

Gespot: De leukste pins en broches

calm down camel image de julie julie van sessen
bread-crumbs-template_gespot
Snail-template_gespot
Camel-template_gespot

De feestdagen komen er weer aan! In mijn gedachten zit ik dan lekker knus bij het haardvuur met vrienden en familie, maar in werkelijkheid ren en vlieg ik maar rond. Dit jaar moet het anders! Met deze drie broches en pins word je er aan herinnert het deze feestdagen eens lekker rustig aan te doen.

 1. Van de broches van Anna Tverdokhlebova van Bread Crumbs Craft word ik altijd erg blij. Naast prachtige broches van bloemen, heeft ze broches van miniatuur-mensjes die genieten van de kleine dingen in het leven. De broches worden door haarzelf gemaakt en hebben daarom een wat langere levertijd (wacht dus niet te lang als je hem voor de feestdagen cadeau wilt doen). Je kunt Anna volgen op haar Instagramaccount.
 2. Rosanne Groeneweg (Rosie and the Raven) maakt sprookjesachtige illustraties met een duister randje.
  Ze heeft een heel leuk Etsywinkeltje met prachtige prints en kaarten en verkoopt sinds kort geweldige naaktslakken pins “Queen of slugs’. Vanaf nu gaan we tijdens de feestdagen niet meer hollen, maar eten we alleen nog maar sla en verplaatsen we ons in een slakkentempo. Rosanne’s illustraties zijn ook te vinden op Instagram.
 3. Heb je een vriend of familielid voor wie de feestdagenstress iets teveel wordt? Dan helpt de ‘Calm down camel’-amulet-pin van illustrator Julie van Zessen (Image de Julie) perfect. Alleen al door te kijken naar dit rustgevende dier word je weer helemaal je relaxte zelf.
  Ze verkoopt ook nog een aantal andere originele amulet-pins in haar Etsywinkel: de ‘Kom terug konijn’-pin, de ‘Bedank Baviaan’ en de ‘Get well Whale’. Julie kun je volgen op Instagram.

folktaleweek: wat een sprookjesachtige week

mme_zida_ghosts

mme_zida_ghosts

curly_sketches_forest

petrabloemsma_vlinder

Drie sprookjesachtige illustraties die we tijdens de Foltale Week 2018 voorbij zagen komen.

 1. Wat een leuke spookjes! Die mogen bij ons ook wel een kopje thee komen drinken. Madame Ziba / mme_ziba maakte dit stel bij de ‘prompt’ geesten. Wij van de Gumclub zijn al langer fan van het werk van Madame Ziba die -zoals ze zelf zegt- haar “inspiratie haalt uit de Perzische cultuur en de groene polder”. Een heerlijke combinatie!
 2. Een onverwachte verrassing deze week van Aafke Mertsens / Curly Sketches: niet alleen prachtig illustraties zoals deze (bij de ‘prompt’ bos), maar Aafke koos uit de verhalen van haar Mexicaanse traditie voor haar illustraties. Zo maak je kennis met bijvoorbeeld de Yaqui en Aluxes. Allemaal te bewonderen op haar instagram account: CurlySketches
 3. Petra Bloemsma laat ons regelmatig foto’s zien van alle wonderen in haar tuin: je gelooft je ogen niet! Deze prachtige vlinder fladdert in Petra’s verbeelding. En gelukkig kan ze prachtig tekenen want nu fladdert hij ook door de Folktaleweek op instagram.
  Een Alice in Wonderland vlinder door @Petrabloemsma bij de ‘prompt’: insect. Meer werk van Petra zien? Dat kan op de Motiflow website.

Joanne Hawker roept alle ‘makers’ op om mee te doen aan de ‘meet te maker week’ van maandag 26 november tot zaterdag 1 december. En wij willen natuurlijk je ook heel graag leren kennen! Dus doe je mee? Als je de # meetthemaker_gumclub gebruikt kunnen we volgen en je aan de rest van de Gumclub voorstellen.

gespot: bijzonder geïllustreerde kookboeken

nov_1_ambachtelijk
nov_2_voodoo
nov_3_wildplukkertjes

Mooie illustraties zie je overal om je heen. Zo pikte Valesca dinsdag het prachtige boek “Ambachtelijk Culinair” door Tim Hayward op tijdens een Gumclub lunch. We konden niet zien wie de illustraties heeft gemaakt, maar het boek ziet er prachtig uit en staat op Claudi’s verlanglijstje. Of eigenlijk stond op haar lijstje: het boek is al gekocht. Want het is Kookboekenweek. Als je een kookboek koopt tussen 10 en 18 november krijg je “Smaakmaker” van Paul de Leeuw cadeau.

 1. Ambachtelijk Culinair. Het boek zit nog in cadeaupapier dus Claudi heeft nog geen recept kunnen uitproberen. Maar de illustraties en handgeschreven teksten op de omslag zien er al zo mooi uit: dat wordt smullen! schrijver: Tim Hayward, uitgever: Karakter Uitgevers
 2. Voodoofood – an african cookbook. Dit boek is niet meer online te koop maar je kunt je nog wel door de prachtige illustraties geïnspireerd worden op de website van Zsuzsanna Iljin
 3. Wildplukkertjes, misschien niet echt een ‘kook” kookboek maar wel een heel tof boek vol vrolijke illustraties én lekkere recepten. Een favoriet boek in CasaClaudi want wandelen doen de kinderen niet zo graag, maar een ‘wandeling met een doel: kastanjes rapen of vlierbessen zoeken? Dan wordt het een heel ander verhaal. Wilplukkertjes, geschreven door Erica Bakker en Ellen van de Broek, tekeningen van Rachelle Klaassen, uitgever Fontaine Uitgevers