VERPAKKING
Je hebt een aantal winkels een sample setje gestuurd met jouw kaarten, en voorraad kaarten besteld en nagedacht over de prijzen van je producten. En dan, joehoe, krijg je de eerste bestelling van een winkel binnen. Even blij door je werkkamer dansen, muziekje op alle spullen tellen, klaarleggen en inpakken maar. Inpakken?
Goed om van te voren na te denken over hoe je wil dat je spullen naar die gave winkel reizen én hoe ze in de winkel te zien zijn.
Een goede verpakking is niet alleen blijmakend, maar ook stevig, duurzaam en laat zien wie de afzender is. Wie dan? Jij natuurlijk. Die toffe creatieve ondernemer.
HERVERPAK
Wij krijgen huizenhoge stapels met dozen binnen in CasaKessels. We zijn net verhuisd en de winkels zijn nog dicht. Dus iedere schroevendraaier en deurmat komt per post binnen. Als het mogelijk is gebruik ik de dozen voor ‘mijn verpakking’. Bij de nieuwe klanten doe ik een kaartje in de doos waarop staat dat ik de dozen hergebruikt heb. Als je dozen hebt met een heel herkenbare verpakking -bijvoorbeeld de blauwe bollen van BOL- kan je de doos voorzichtig uit elkaar halen en ‘binnenstebuiten’ gebruiken. Je kunt ze dan ook beter op maat maken.


Je kan ook je eigen doos snijden en vouwen uit gebruikte dozen. Ik gebruik een simpel model als voorbeeld en pas het aan op het formaat dat ik nodig heb.
Hier moet je wel wat tijd in steken dus niet handig als je veel bestellingen binnenkrijgt.
Hierboven zie je een voorbeeld model. Het is natuurlijk belangrijk dat jezelf even goed meet wat de perfecte afmetingen zijn.
Op Youtube vind je verschillende videos met uitleg hoe je een doos kunt maken. Deze video vind ik -vanwege het muziekje- en die lieve krantensnippers het aardigst.
PLAKKEN
Eén praktische manier om je doos ‘eigen’ te maken is het gebruik van stickers. Dat geldt voor je zelfgemaakte dozen maar natuurlijk ook voor de verpakkingen die je bij de groothandel koopt. Grote stickers zijn te gebruiken om je pakket af te sluiten en geeft ruimte als adreslabel. Vaak zie je ze ook om een anoniem doosje je eigen ‘kleur’ te geven. De dozen van Alina, -van die leuke winkel Pansy in Amsterdam- zijn een feestje om te zien. Op haar instagram account lees je meer over welke keuzes ze heeft gemaakt.


foto’s van Alina || Pansy
Maar ook een simpel rond (sluit) stickertje kan met jouw illustratie van dat saaie doosje of envelop iets bijzonders maken. Als je ervoor kiest om het papier of de dozen redelijk neutraal te houden kan een mooie sticker gelijk een sprankelend en eigen uitstraling zorgen.
Er zijn verschillende druk- en printbedrijven waar je stickers kan laten maken. Wat voor ons makers natuurlijk wel zo leuk is als je verschillende stickers / ontwerpen in één bestelling kunt plaatsen (tegen een kleine meerprijs). Dat kan o.a bij Moo en DCW print. Lees in dit artikel over de verschillende mogelijkheden van DCWPRINT. Had je ons artikel over deze leuke drukker al gelezen? Zeker even doen.
STEMPELEN
Met een goede stempel in je hand ben je een eigen drukbedrijfje. Met een stempel en de juiste inkt kan je enveloppen, stickers, zakje, lint en nog veel meer materialen een eigen twist geven. Als je de stempel bestelt bij een goede stempelmaker zal deze je ook advies kunnen geven over welke inkt je gebruikt voor welk materiaal.


Een stempel kan je wel 1001 keer gebruiken, toch blijft iedere afdruk uniek. Dat brengt de techniek als cadeautje mee: een authentieke, handgemaakte uitstraling. Je kunt natuurlijk je eigen stempel maken. Een simpele gum, gutsmesje en wat oefening zijn de hoofdingrediënten.
Met een stempelpakket van bv Salut Stefanie zit je natuurlijk helemaal goed. Je kan bij Stefanie ook je eigen stempel bestellen: je krijgt een handgemaakte stempel van duurzaam materiaal in een linnen zakje met je (favoriete) inktkleur in de bus.
foto’s van Stefanie || Salut Stefanie
Stefanie is een heuse stempel-koningin en als je op haar website of instagram kijkt zie je hoe veelzijdig een stempel kan zijn. Zelf gebruikt ze stempels graag voor haar visitekaartjes, op katoenen zakjes, maar ook op enveloppen en postpakketjes. Het begon overigens allemaal negen jaar geleden toen ze bij een koffiebarretje werkte en op het idee kwam de papieren ‘to go’ bekers en inpak zakjes te “branden” door deze te stempelen met het logo.
Tip van Stefanie
Misschien heb je nog een mooie oude stempel in je la? Je zal merken dat de stempel met de jaren vergaat. Het belangrijkst is dat je na elk stempelgebruik de stempel droog stempelt voor je het weer opbergt.
Als je het echt goed wilt aanpakken kun je de stempel met een zachte tandenborstel en wat handzeep schoonpoetsen. Er blijft wel altijd een kleurspoor achter, maar zo blijft je stempel in elk geval heel lang je trouwe inpak-maatje.
Inpakken en weg.
Je doos vol met kaarten, prints en pinnetjes is inmiddels in die leuke winkel aangekomen. Zie je de glimlach op het gezicht van de winkelier als jouw goedverzorgde pakket aankomt? Die groeit alleen maar als blijkt dat alle spullen onbeschadigd de reis hebben doorstaan. Klaar? Nou nee, we willen je ook nog even meenemen de winkel in.
Jouw product moet een goede blikvanger zijn. Ontwerpen voor verpakkingen is een vak apart en helaas hebben wij die expertise niet in huis. We kunnen wel wat tips en ideeën geven over verpakking.
Cadeautjes geven
De kracht van jouw producten is dat ze door jou gemaakt zijn. Geef je verpakking daarom ook je eigen ‘persoonlijke’ uitstraling. Een papieren zakje met jouw stempel past misschien beter bij jouw product dan een gelikt ontworpen doosje. Een broche met gek kaartje erachter wordt een echt hebbeding. Welkom in jouw wereld.
Heb je erover nagedacht hoe je producten in de winkel aankomen? Verkoop je bv posters? Krijgt een winkelier dan een doos vol kokers? Wel praktisch als er op de koker een sticker zit met de afbeelding van jouw poster. Een zichtexemplaar / showmodel meesturen is handig. Ben je in een gulle bui? Dan stuur je misschien ook die mooie kaartenhouder of ophangsysteem mee. Maak het de winkelier makkelijk om je werk zo goed mogelijk te laten zien.


Het is belangrijk dat de klant het product goed kan bekijken. Een kalkpapieren zakje om je kaartenset staat misschien prachtig, maar de klant ziet je kaarten niet goed. Kies je verpakking voor in de winkel dus ook met een commercieel oog.
Kreukvrij mee naar huis.
Koopt die stijlvolle klant jouw print? Yes! Maar hoe neemt ze de print mee naar huis? Als je (art)prints op dik papier verkoopt is oprollen geen goed idee. Je kan -op maat gesneden- kartonnen meesturen. Stempeltje erop! En je print kan veilig tussen de kartonnen vervoerd worden.
Nog makkelijker maak je het als je een karton achter je print doet en deze samen in een transparante plastic zakje aanbiedt. Er zijn genoeg duurzame verpakkingen te koop.
Als je de prints per stuk verpakt verkom je kreukels en vette vingerafdrukken op je mooie werk. Je print kan ook veilig ingepakt mee in de fietstas naar het nieuwe huis.