De penselen van Splendith (waterverf maand)

Je kent het wel: je spot hele mooie materialen bij je favoriete illustratoren en je denkt: waar vind ik die? Als ze dan uit het buitenland moeten komen, blijkt het al gauw een dure grap te worden. Deze frustratie vormde een heel mooi uitgangspunt voor Judith Joosten. Judith zocht naar een manier om die producten naar Nederland te brengen. Het moest maar eens ophouden met die lange levertijden en dure verzendkosten. Vijf jaar geleden richtte zij daarom Splendith* op en begon met een klein assortiment. Inmiddels heeft Splendith een breed aanbod van mooie, kwalitatieve, en dus ook: ‘dichtbije’ materialen op het gebied van kunst, illustratie maar ook DIY. Ik sprak met Judith over de beste penselen, waterverf en meer.

Hoe kwam je op het idee voor Splendith?
Het idee ontstond omdat ik op zoek was naar speciaal papier, dat kon ik nergens vinden. Daarna was ik opzoek naar kalligrafie materialen, dat kon ik ook nergens vinden. Toen dacht ik: daar hebben vast meer mensen last van. Hoe leuk zou het zijn als ik dat ga verkopen? Dit was rond mijn afstuderen, naast mijn werk als fotograaf en parttime baan, ben ik met de shop begonnen.

Naast dat ze veel kunstenaars benodigdheden verkoopt, test Judith alles ook zelf.
Ik weet hoe irritant het is als je denkt iets heel fijns te kopen maar het helemaal tegenvalt. Het is zo zonde als je steeds geld uitgeeft aan materialen die je uiteindelijk weinig gebruikt. Materialen zijn er om te gebruiken, en niet voor de sier! Als je investeert in materialen die je helemaal verslijt, is het ook 100% de moeite van de investering waard. Dan haal je de investering er zonder moeite uit.

De Heritage penselen zijn mijn favoriet voor aquarelverf, en sinds ik wat meer met acryl experimenteer zijn daarvoor de Select penselen mijn favoriet

Zijn er penselen die echt je favoriet zijn?
De Heritage penselen zijn mijn favoriet voor aquarelverf, en sinds ik wat meer met acryl experimenteer zijn daarvoor de Select penselen mijn favoriet.

Onze lezers lieten weten dat ze een voorkeur hebben voor synthetische, dus diervriendelijke penselen. Kunnen bij jou terecht voor goede synthetische penselen?
Ja juist! In mijn shop verkoop ik heel bewust eigenlijk alleen maar synthetische penselen. Meer hierover lees je hier.

Welke penselen zijn volgens jou essentieel als je wilt beginnen met waterverf?
Voor aquarel zou ik altijd voor kwaliteit over kwantiteit kiezen. Ik zou bijvoorbeeld eerder 1-3 goede kwaliteit penselen kopen, daarmee kan je al zoveel. Tijdens het schilderen merk je bijvoorbeeld wat je nog mist: dan zou ik die als aanvulling aanschaffen. En welke maten je dan kiest, dat is compleet afhankelijk van de stijl die je schildert.

• Schilder je kleiner, dan is een combi van 1,2 en 4 fijn.

• Schilder je wat groter dan is bijvoorbeeld de combi van 2-6-16 heel fijn.

Verkoop je ook starterssets of basissets?
Tot nu toe bood ik geen starterssets aan, omdat ik liever goede informatie geef zodat je zelf kan kiezen wat het beste past. Omdat het wel een fijne opstap kan zijn, komen er dit jaar meerdere starterssets aan. Ik heb wel een keuze pagina om zelf je aquarel startersset samen te stellen.

Op mijn site vind je een keuze pagina om zelf je aquarel startersset samen te stellen

Waar moeten we op letten als we nieuwe penselen willen aanschaffen? Hoe kies ik een goed penseel uit wat bij mij past en voldoet aan mijn eisen?
Een penseel kan je zien als een gereedschap tool, dus bedenk wat je ermee wil maken voordat je iets koopt. Bedenk voor jezelf: Wat voor stijl en wat voor formaat wil je schilderen: weelderig/gedetailleerd? Dan kom je al beter in de richting van in welke selectie je wil. Vervolgens kun je jezelf de volgende vragen stellen.

• Voor welke verf gebruik je het penseel? Gebruik je vaak verschillende materialen? Dan is een mixed media penseel wellicht fijn. Gebruik je alleen aquarel: kies dan voor een aquarel penseel.

• Welke vorm past het beste bij je? Rond is het meest universeel. Andere vormen kunnen een goede aanvulling zijn, afhankelijk van je budget. Kwaliteit over kwantiteit.

• Hoe veerkrachtig/sterk/zacht wil je de haren hebben? Een zacht penseel veert makkelijk mee, maar kan soms minder makkelijk terugveren. Wil je dat het penseel snel terugveert? Kies dan niet voor een te zacht penseel.

Moet je bij aquarel of bij gouache ook denken aan verschillende penselen?
Gouache is een stuk zwaarder dan aquarelverf en zal daardoor de vorm van je penseel beïnvloeden als de haren niet sterk genoeg zijn. Gouache is echter een twijfelgeval. Verdun je de gouache erg met water? Dan zou ik kiezen voor een steviger aquarel penseel. Gebruik je de gouache bijna rechtstreeks uit de tube? Kies dan voor een mixed media penseel.

Dankjewel Judith voor dit interview en alle superfijne penselen kennis die je met ons wilde delen!

Kijk vooral verder op de site van Splendith, daar vind je nog veel meer informatie over heel uiteenlopende producten en vind je filmpjes van Judith die alles voor je uitprobeert!

*Splendith = Splendid + Judith

Alle foto’s en youtube filmpjes: Splendith

Steun jij ons al?

Wij zijn heel blij met onze gumclub en de artikelen die we voor jullie kunnen maken en schrijven. Dankzij jullie houden we de site in de lucht en blijven we hier alles voor jouw illustratie inspiratie delen.

Doneer vrijblijvend een bedrag dat jij de Gumclub gunt en we gummen nog lang en gelukkig verder.

Natuurlijk, ik steun jullie graag!